Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RM

Přiznám se, nešlo mi to dočíst. Prostě trošku nuda.

Dle mého názoru tu trágu z toho dělají právě lidé jako Vy, paní autorko. Ve Francii prostě něco nařídili a hotovo. Ať se tím lidé neřídí a jsou pokutování.

K dětem na bazénu - když jsem byl mladší, tak jsem chodil se školou také plavat. Světe div se, všichni jsme měli obyčejné plavky, ale chápu, že doba se změnila a třeba holky dnes chodí s nalakovanými nehty již ve školce a je to normální. Doba je jiná.

Ovšem pořád je zde prostě ten jednoduchý princip - ve Francii něco zakázali, nechtějí to a lidi to musí respektovat. Nikdo to přece nezakázal v UK nebo v ČR.

Mne třeba plavčík vykázal z bazénu (outdoorového), protože jsem měl kraťasy. Konkrétně kraťasy, které výrobce deklaruje a prodává jako kraťasy koupací. Od té doby chodím tam, kde to nikomu nevadí a nebo do přírody.

43 4
možnosti
JU

J65a83n 56U68l81r45y76c46h

26. 8. 2016 0:49

jasně, po nástupu Hitlera k moci v Německu a pak i v okupovaných zemích prostě židům taky něco zakazovali, takhle to chtěli a hotovo, židi to museli respektovat, bylo to v pořádku, a pokud proti tomu někdo v jiné zemi něco psal, byl nudný štoura, který do toho neměl co kecat...

2 6
možnosti
JB

Myslím, že nic se nemá přehánět. Když někdo nechce po pláži v 35 stupních chodit v bikinách, určitě se najde docela dost jiných, adekvátních úborů, které nebudou budit takovou pozornost, a svůj účel splní. Jsou k dispozici různá parea, tuniky, z lehkých látek, které halí, ale člověk v nich nevypadá jako v protichemickém obleku, nebo ve skafandru, jako paní v modrých " burkinách ? " , která je k vidění na fotce z pláže zde:http://www.reflex.cz/clanek/komentare/74238/bikini-versus-burkini-na-pozadi-banalniho-sporu-o-plavky-jde-o-preziti-evropske-civilizace.html

Skutečně by si toto někdo vzal na sebe jen kvůli tomu, aby se ochránil před sluncem, nebo před žahavými medůzami ? 8-o

Viděla jsem docela dost fotek žen v burkinách - takových in a cool burkinách, které i docela pěkně vypadaly, jak burkiny, tak modelky, samozřejmě, které měly asi 45 kilo, nohy dlouhé, a byly nalíčené a moc hezké. Jenže, takové ty ženy v burkinách na plážích nebývají, alespoň já jsem na svých cestách žádnou neviděla. Vesměs měly nadváhu - no ale to mám skoro taky i já, jenže , žádná nebyla v burkinách, ale v bavlněném černém hábitu, několikavrstevnatém, který kolem nich plaval, a kdo jste kdy viděl miss mokré tričko... Jestli nechtěly na sebe upozorňovat, být cudné , atd., jak obvykle tvrdí - tak toto se míjelo účinkem, jelikož čuměl na ně každý.

Ovšem na druhou stranu, v duchu policajta ze Saint Tropez, policisté jsou nejspíš moc horliví, ono je to přejde.

11 0
možnosti
JS

Problém je v tom, že Vy mícháte dohromady otázky módy a otázky náboženství. Pokud by burkini byly jen otázkou módy, nikdo by se nad nimi nepozastavoval. Ony ale vyjadřují posvátnou nerovnost mužů a žen v islámu, a to nemá s módou nic společného.

Ve Vašem článku například píšete, že "burkini přinesly osvobození" a "dobrou šanci vylézt ven z kuchyně". To ale ukazuje na skutečný problém, který je v pozadí. Co brání muslimským ženám "vylézt z kuchyně"? Obyčejné plavky? Nikoli. Brání jim v tom postavení, které ženy v islámu mají a které nelze opustit. Islám je pro ženy něco jako bedna, ve které je člověk celý život uzavřen. Ale zároveň se chtějí někam podívat, něco si užít a dívat se na svět i jinak, než jen škvírou mezi prkny, a tak vymyslí "úžasnou" věc – dají té bedně kolečka. Bedna s kolečky – to jsou ony burkini. Přitom skutečné a svobodné řešení je rozbít tu bednu. Když mříže vězení natřeme pěknou barvou a ozdobíme nějakou pentlí, nezmění se jejich podstata – jsou to pořád mříže vězení. A pokud někdo toto nazdobené vězení dokonce s hrdostí ukazuje, pořád je to vězení. Nejlepším hodnocením pro dobrého muslima je "otrok Allahův". Vystavování svého otroctví na odiv, nemění podstatu otroctví.

Puritánská plavecká móda před sto lety také nebyla otázkou módy. Měla vyjadřovat například "křesťanskou cudnost". Jenže pak přišlo několik moudrých lidí a uvědomilo si, že Bible nic takového neobsahuje, že nejde o autentickou součást křesťanství a že jde o pozůstatek z doby, kdy se přísně kontrolovalo, kdo chodí pravidelně do kostela a ke zpovědi. Jenže to nemělo nic společného s Kristovou laskavostí, upřímností, láskou a pochopením – jak je čteme v Bibli. Tohle se ale o islámu a o Koránu říci nedá. Tam je podřadné postavení ženy stanoveno přímou Allahovou řečí – jako zákon, který je platný pro všechny časy. A burkini jsou pouhým vyjádřením tohoto zákona. Ničím jiným.

91 4
možnosti
Foto

J59a91n90a 13M98a22j30o63v97á

25. 8. 2016 14:53

Smekám. Skvěle napsáno. Celou dobu přemýšlím, jak ten rozdíl mezi módou a ideologií popsat...a nemusím. Stejně bych to tak dobře jako vy nezvládla. DíkyR^

9 1
možnosti
ZB

Karma.Velice dobře napsáno.Ve Francii udělali tu největší hloupost co se dala udělat.Nic neřeší a jen přilévá olej do ohně.Omezovat ženy v jejich rozhodnutí,co si na sebe obléknout na pláž,je jen hloupá buzerace,ne každý má potřebu své skoro nahé tělo předvádět celému světu.Ženy v burkinách jistě neohrožují,či neomezují ostatní koupající a svoboda je i svobodná volba jak se obléknout.Máte pravdu je to celé naruby.Žena,která více zahalí své tělo je symbol nemravnosti...

13 21
možnosti
Foto

Trochu mne iritují názory, že zákazem burkin omezujeme svobodu muslimských žen. Ale tu svobodu jim neomezujeme my, ale lidé z jejich islámského prostředí. Zatímco naše ženy mohou jít na pláž a vybrat si libovolný typ plavek či koupacího úboru, tak muslimky smějí buď burkiny nebo se vůbec nekoupat nemohou.

Ještě k zákazu burkin v onom městě na Korsice. Tam si někteří začali na pláži fotografovat ženy v burkinách asi jako kuriozitu. Jejich partnerům se to však nelíbilo a začali po fotografujících házet kameny. To se pochopitelně nelíbilo zase místním, vždyť "my jsme tu doma". Vypukla hromadná rvačka, kterou musel ukončit až zásah policie. Výsledkem bylo několik zraněných a tři zapálená auta. Kdopak asi ta auta zapálil? Proto vedení města burkini na plážích jednoduše zakázalo.

62 5
možnosti
Foto

Já myslím, že kdyby se to stalo u nás, třeba na Lipně či na Macháči a někdo si začal fotit naše holky v plavkách, tak by to jejich partnerům taky nebylo jedno. Pravda, auta by nehořela a kameny by nahradily pěsti oněch partnerů a jejich kamarádů, ale v něčem je to podobné. Takže já se té hromadné rvačce na Korsice zase tak moc nedivím...

9 19
možnosti
  • Počet článků 313
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7499x
Autorka knih, tlumočnice, barmanka, taxikářka na obou stranách silnice. Poslední vydané knížky: Levhartice (román), Beton (soubor povídek), Péra a perutě (můj první román v novém vydání), Postřehy z Londonistánu (blogokniha), Pečená zebra (román o černobílých vztazích v Česku). Na jařeo vyšlo nové vydání Slonů v soumraku (román o nerovné lásce starší Angličanky a mladého Senegalce). Na září se chystá fungl nové doplněné vydání tlusté blogoknihy -- Multikulti pindy jedný český mindy. Zrovna se pouštím do pokusu napsat novou knížku. Můžete mě kontaktovat na ivapekarkova@gmail.com