Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

na sugestivní dotaz nemůže mít rozumná odpověď. Jako věřící bych řekl, že nemohu vědět co si myslí Bůh, mohu se jen na základě svých znalostí domnívat, co by mu bylo milé. Pokud ale Bůh existuje, pak by se mohlo zdát pravděpodobné, že do zákonů bytí vtiskuje svůj záměr a do nás svůj obraz ...

0 0
možnosti

To je přece samozřejmé. Bůh je ztělesněné dobro. Bůh je to, co každý osobně považuje za dobro. Bůh si myslí přesně to, co považuji za dobré i já. Nelze se oddělit od vnímání dobra. Ale velice dobře si lze vždy zdůvodnit konání zla v zájmu dobra. Nezbytnost pro zachování vlastní integrity.

0 0
možnosti

Tím se vysvětluje, proč svatý Augustin psal o Bohu tak krásně - protože on sám byl dobrý jako jeho Bůh, stejně jako jeho Bůh i on stavěl lásku k bližnímu nad lásku k sobě samému. A pak že věda bere lidem náboženství, aby se postavila na jeho místo.

0 1
možnosti

že jo? I spousta jiných věcí se tím vysvětluje...

0 1
možnosti

Odpovídá to moderním esoterickým teoriím: člověk je bůh a Bůh je jen projekce člověka.

0 0
možnosti

Obrovské pokroky v diagnostických metodách nám odhalují jednu pozoruhodnou skutečnost: vše je mnohem složitější, než si kdo dokáže představit. Někteří vědci jsou autory poněkud sebejistých prohlášení, například že k vysvětlení toho, co vidí na diagnostických monitorech, stačí „jen“ postupně zahrnout do biologie kvantovou fyziku. Od mnoha renomovaných vědců však zaznívají názory daleko skromnější: odhalit principy lidského myšlení pomocí zařízení, která dokáží sledovat aktivitu mozku, se podobá snaze popsat na základě chuti hranolků vzhled bramborového květu. Vámi uvedený výzkum vypadá senzačně, při důkladnějším zamyšlení je však zřejmé, že výzkum se zabýval pouze osobními názory zkoumaných lidí a tyto názory byly navíc ovlivněny osobními názory toho, kdo výzkum prováděl.

Některé věci nelze změnit nebo ovlivnit – například to, že nejvyšším citem je láska – tento fakt lze přijmout nebo odmítnout, ale změnit ho nelze. Pokud Bůh je láska, pak platí to samé, bez ohledu na názor kohokoli.

2 0
možnosti

Nevím co si Bůh myslí paní Ivo a to jsem netolerantní katolík.

Jinak díky za článek

2 2
možnosti

Název jsem udělala blbě, což mi došlo až po delší době. Z výzkumu nevyplývá, že to všichni věřící vědí nebo si myslí, že vědí. Naopak spíš to, že si možná nevědomky u Boha ověřují vlastní názory... Každopádně mně to přišlo jako mooooc zajímavý a promakaný výzkum. A docela mě překvapilo, že se do výzkumníka nikdo nepustil s tím, že si Bůh přál, aby mu ty fMRI takhle vyšly, protože ho chtěl zmást... to považuju za naprosto skvělý. Křesťanská víra se "updatuje", na rozdíl, možná, od některých jiných.

3 1
možnosti

co takhle, byl vám dar od Boha napsat skvělý blog ;-D

P.S. vaši knihu si koupím

2 0
možnosti

P25a58v78e52l 57S90y11c80h69a

28. 11. 2012 11:13

Mimochodem, autorko, podle nadpisů Vašich blogů se těším až si je v klidu všechny přečtu:)

1 0
možnosti

No tak to je super. Mohl byste si taky koupit knížky -- vyšly už tři. Poslední, Multykulty pindy jedný český pindy, teď začátkem listopadu -- je v ní, tuším, 83 blogů o Anglii a jiných věcech. Laciná bohužel není, ale to dnes není žádná kniha, a je to jediný zdroj mých případných příjmů z blogů...

2 0
možnosti

J60i26ř58í 11R78o24v80n61ý

28. 11. 2012 10:45

R^Zajímavé a jako vždy - dobře napsané.

Mimo zajímavosti je to i lehce zábavné.

1 0
možnosti

Zábavné rozhodně ;-)

1 1
možnosti

Věřící mají nedokonalý mravní kompas, zatímco ateisté žádný.. Nedokazuje to vůbec nic, kdybyste se zeptala průměrně inteligentního člověka, čím jsou činy a myšlenky věřícího ovlivněny, pak by vám odpověděl, že hlavně tím, jak subjektivně (jinak to nejde) vnímá boha a jeho zákony. Výklad, že tímto věřící dává svému názoru boží punc, je hloupost. Pokud přijmete něčí mravní hodnoty za své tak se s nimi ztotožníte a můžete nakonec považovat své vnímání mravnosti za stejné, jako je vaše.. To přece neznamená nic. Pokud zapálený marxista uvažuje "politicky", pak věří, že jeho pohled na věc je stejný jako Marxův, to ovšem neznamená, že by věděl, jaký by byl Marxův názor, nebo že by Marxovi své myšlenky implantoval.

5 5
možnosti

T43o67m37a38s 98S98l76u73k42a

28. 11. 2012 11:00

Na čem stavíte tu první větu?

2 1
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS