Partyzánská Zahrádka ve Východním Penge

6. 03. 2017 9:12:26
Zrovna zasvítilo sluníčko, a tak jsem si čekání na autobus krátila focením rozkvetlých sněženek, šafránů a narcisů, které jako zázrakem vyrašily na kousku země hned u zastávky. V tom okamžiku se ke mně přitočil chlapík

tak kolem pětapadesáti, zadíval se na kvítky a zeptal se:

„Pěkný?“

„Jo, nádherný,“ řekla jsem nadšeně. „Není to skvělý, ta jarní příroda? A že se tolik kytek uchytilo zrovna tady, na tomhle ubohým kousíčku země!“ Objela jsem gestem řídký trávníček vyzdobený jarními kytkami. Sněženky už pomalu odkvétaly, ale držely se statečně – vždyť se objevily už dobře před třemi týdny. Narcisy se zrovna odhodlávaly otevřít poupata doširoka a zaplavit okolí jásavou zlatožlutou. Šafrány dnes byly ze všech nejkrásnější. Křehké, plně rozkvetlé a rozzářené ve slunci.

„Ty vysázela moje máma,“ řekl mi chlapík.

„Fakt? Tvoje máma? Vidíš to, kdybys mi to neřekl, myslela bych si, že se zaběhly ze zahrádek. Tak to jí za mě, prosím, poděkuj!“

„To už se asi nepovede,“ řekl a zamžikal. „Loni umřela.“

„To je mi líto,“ řekla jsem. „Ale vidíš – kytky tu po ní zůstaly.“

„Jo,“ řekl chlapík. Představil se mi – jmenuje se Kevin. A vyprávěl mi příběh téhle zahrádky.

Před nějakými pěti lety, když jeho máma ovdověla a přestěhovala se do téhle čtvrti, zatoužila tuhle žížalku prázdné půdy mezi asfaltovým chodníkem a vysokým plechovým plotem, za kterým je násep a železniční trať, trochu vyzdobit. Zašla do zahrádkářství hned přes ulici koupit pár cibulek jarních květin a zároveň jim prozradit svůj plán. „A kdybyste snad měli pár sazeniček, které nepotřebujete, anebo travní semeno,“ řekla, „docela by se mi hodily. Chci své okolí trochu zušlechtit. A – nepřidáte se?“

Zahradnice Kevinově mámě s omluvou vysvětlila, že sazeničky nebo cibulky by jí mohla věnovat, kdyby si je chtěla vysázet na zahrádku. Ale tenhle kus půdy u zastávky bohužel patří městu, a tudíž se na něm bez povolení nic vysazovat nesmí. Porušila by tím hygienická a bezpečnostní nařízení.

Kevinova máma se mile usmála a poděkovala za informaci. Většinu života strávila na venkově, a tak v sobě měla hluboce zakořeněnou staroanglickou zdvořilost. Ale myslela si o těch nařízeních svoje.

Cibulky, sazeničky a semínka si opatřila jinde a pak sedávala po celé hodiny na štokrleti u zastávky busu a hrabala se v hlíně na území nikoho mezi chodníkem a plotem. Říkala, že jí dělá dobře dotýkat se země. Několik let sela trávu, sázela kytky a plela plevel. Taky sbírala odpadky, které lidi bezmyšlenkovitě odhodili na tohle území nikoho. Každé jaro se jí ten kousek země odměnil. Vlastní zahradu neměla – bydlela v domě s pečovatelskou službou, kde trávu sekali a křoví seřezávali najatí zahradníci, a tak si zvykla sedávat u zastávky a dívat se na své kytičky. Těšilo ji, když si je prohlíželi i jiní.

Začala tomu místu říkat Moje Partyzánská Zahrádka. To proto, že díky ní vlastně riskovala malér, kvůli těm nařízením. Někdy, to už jí bylo přes osmdesát, vyrážela odhodlaně s rýčkem a hrstí cibulek ke své Zahrádce a mumlala si pod vousy: „Ale co – starou ženskou přece nezavřou! Co by si ve vězení se mnou počali?“

Jakmile zahrádka začala být hezká, lidi jako zázrakem přestali na ten kus půdy odhazovat odpadky, přestali po něm šlapat. Jedině pracovníci, kteří každých pár měsíců přišli vyměnit plakát na debilboardu visícím na plotě, jí zahrádku pokaždé rozryli a pošlapali. Snažila se to pak napravit.

Teď, když Kevinova máma umřela, zajede Kevin tu a tam do naší čtvrti, podívat se na zahrádku a porýt se v hlíně. Má pocit, že to je nejlepší způsob, jak oslavit její památku.

Autor: Iva Pekárková | pondělí 6.3.2017 9:12 | karma článku: 34.60 | přečteno: 1947x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 13.10 | Přečteno: 244 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 17.78 | Přečteno: 424 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.10 | Přečteno: 107 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 31.12 | Přečteno: 587 | Diskuse
VIP
Počet článků 313 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 7498

Autorka knih, tlumočnice, barmanka, taxikářka na obou stranách silnice. Poslední vydané knížky: Levhartice (román), Beton (soubor povídek), Péra a perutě (můj první román v novém vydání), Postřehy z Londonistánu (blogokniha), Pečená zebra (román o černobílých vztazích v Česku). Na jařeo vyšlo nové vydání Slonů v soumraku (román o nerovné lásce starší Angličanky a mladého Senegalce). Na září se chystá fungl nové doplněné vydání tlusté blogoknihy -- Multikulti pindy jedný český mindy. Zrovna se pouštím do pokusu napsat novou knížku. Můžete mě kontaktovat na ivapekarkova@gmail.com

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...