„Ty jseš vážně Džihád? Chudáku…“

5. 08. 2016 8:22:00
Týden stará zpráva. Do fitka, které v malém městě u Mnichova vlastní moje kamarádka Katka s manželem, vstoupil nesmělý chlapík tak kolem třiceti a řekl, že by se chtěl stát členem.

Nemluvil německy nijak zvlášť skvěle – byl to poměrně čerstvý příchozí z Afghánistánu -, a tak se s ním Katka a dva hoši, kteří tam slouží jako recepční, trenéři i údržbáři, domlouvali rukama nohama. Vysvětlili mu, jak to v tomhle fitku chodí a kolik musí platit měsíčně, a -- jak to fitcentra dělávají --, sepsali s ním smlouvu.

Jeden z chlapíků smlouvu přelétl očima, jestli je všechno správně vyplněné, a vzápětí zalapal po dechu: „Počkej! Ty seš vážně – Džihád? To jako fakt?“

Afghánec sklopil hlavu a zamumlal: „Jo...“

Vzápětí se všichni čtyři – včetně Džiháda – rozeřvali smíchy.

„No sakra,“ děsil se jeden z trenérů, jakmile záchvat smíchu přešel. „To na tebe jako mám volat ‚Džiháde, neflákej se! Zvedej kolena, Džiháde, lenochu líná! Džiháde, makej, makej, dyť seš jak spící panna, Džiháde!‘? To je trochu blbý, ne?“

Dohodli se, že ho budou oslovovat „Davide.“

Vsadím se, že ještě před deseti, patnácti lety by Džihád mohl trénovat v kterémkoli fitcentru v Německu či celé Evropě – a nikdo by jeho jménu nevěnoval pozornost. Naneštěstí pro něj se arabský výraz pro „svatou válku“ (či, podle některých výkladů, „usilovné snažení“) stal pro ne-muslimy až příliš známým a užívaným – nesprávně – jako synonymum pro terorismus.

Afghánci často mívají jména, jejichž výklad může být poněkud... bojovný. Třeba Mirwais, jméno velmi oblíbené mezi Paštuny, se obvykle překládá jako „vznešený vládce“, ale dva Mirwaisové, kteří se mnou svého času řídili taxíky v Caravan Cars, mi prozradili, že to může být i „mučedník“. Navíc mučedník, který se obětoval pro svou víru, takže... ehm... v rámci dnešní nomenklatury třeba mudžahedín, džihádista a tak dál. Delawar (taky jsme tam jednoho měli, i když si říkal Daniel), to v afghánském jazyce dari znamená „válečník, bojovník, rytíř, hrdina“ – není ani třeba dodávat, že má hrdinsky bojovat především za svou víru. Takových jmen najdete desítky, ne-li stovky. Jsou buď úplně nevinná, anebo děsivá – záleží na tom, jak je překládáte. Džihád má smůlu, protože v Evropě chce jen málokdo vědět, že jeho jméno může být docela nevinné. Kdybychom chtěli, můžeme ho překládat jako „snaživec“, a nebude to špatně.

Jestli si snad někdo myslí, že si v neblaze pojmenovaném Džihádovi jeho afghánští rodiče snad chtěli vychovat teroristu, který se jednou někde odpálí a vezme s sebou fůru bezvěrců, hluboce se mýlí. Jestli je mu kolem třiceti, spadalo jeho narození do doby, kdy se Afghánci všemi silami vzpírali sovětské okupaci. V té době Amerika sice už přestávala cvičit mudžahedíny a učit je bojovat proti Rusům, ale celý svobodný svět afghánským mudžahedínům stále ještě fandil a doufal, že válku vyhrají a Rusy zaženou, tak jako dosud zahnali všechny potenciální kolonizátory. Boj za vlast pro Afghánce splývá s bojem za své náboženství – a to, co Rusové vnímali jako boj o území, vnímali Afghánci jako boj za víru. Není divu, že se v té době narodila řada Mirwaisů, Delawarů, Hasamů („mečů“) či Džihádů.

Po třiceti nebo pětatřiceti letech tato jména bohužel působí poněkud nevhodně.

Nešťastný Džihád mi připomněl příběh nešťastné Traktoriny. Bohužel jsem ji sama neznala, mám to jen z doslechu: kamarádka o pár let mladší než já ji měla v sedmdesátých letech na pionýrském táboře za vedoucí. Traktorině bylo kolem dvaceti – její rodiče, spíš naivně nadšení pro „pokrok v zemědělství“, pro rozkulačování kulaků, znárodňování půdy, rozorávání mezí, rozmašírovávání koní do buřtů a tak dál, než řiťolezečtí – ji tak pojmenovali začátkem padesátých let.

Stačilo dvacet let a Traktorina aby, jak se říká, chodila kanálama. Všichni se jí posmívali. Oficiálně si změnit jméno, to se neodvážila, nebyla socialistickým zřízením Československa nijak zvlášť nadšená, ale taky nebyla disidentka, nechtěla riskovat černou skvrnu ve svém kádrovém posudku. Představovala se jako Tereza, ale pionýři její pravé jméno vyčenichali (děti vyčenichají vždycky všechno) a říkali jí mezi sebou Kombajn a Těžká Technika – byla prý poněkud objemnější.

(Jestlipak Traktorina ještě žije – bylo by jí jen něco přes šedesát. A jestlipak se nakonec, když už se nebylo proč bát komoušů, nechala přejmenovat?)

Traktorina podle všeho neměla příliš budovatelského ducha (na pionýrských táborech vypomáhala, protože měla ráda děti). Džihád, zdá se, zas nemá sklony k posvátné válce. Je milý, má otevřenou povahu, snaží se být ve všem nápomocný a nikomu nestrká pod nos svou víru. Nejeví klasické příznaky moderních muslimských radikálů připravených se vyhodit do povětří – vesměs uzavřených, nemluvných, málo sebejistých, ale často agresivních, kteří obvykle chlastají či požívají drogy, souloží, kde se dá, a zároveň se všude honosí svým náboženstvím. Ostatně ani věk už na teroristu nemá – málokterému teroristovi dneška je přes třicet.

I tak mám velkou radost, že ho zaměstnanci ve fitku přijali mezi sebe, snad dokonce si ho za těch pár dní stačili oblíbit. Nemám strach, že by podlehl jakési verzi „nomen omen“ a pustil se do svaté války proti obyvatelům německého městečka. Jen si myslím, že by tak vřelé přátelské přijetí možná pomohlo pozměnit názory a životní cíle skutečných potenciálních teroristů, těch, kteří se vesměs nejmenují Džihád, ale kteří – z hlouposti, nejistoty, pocitů odcizení a bezvýchodnosti -- touží vést velmi specifickou a velmi osobní „svatou válku“ proti světu a náhodným lidem, kteří se jim připletou do cesty.

Autor: Iva Pekárková | pátek 5.8.2016 8:22 | karma článku: 39.78 | přečteno: 13940x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 30.31 | Přečteno: 617 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 53 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.67 | Přečteno: 303 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.80 | Přečteno: 532 | Diskuse
VIP
Počet článků 313 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 7498

Autorka knih, tlumočnice, barmanka, taxikářka na obou stranách silnice. Poslední vydané knížky: Levhartice (román), Beton (soubor povídek), Péra a perutě (můj první román v novém vydání), Postřehy z Londonistánu (blogokniha), Pečená zebra (román o černobílých vztazích v Česku). Na jařeo vyšlo nové vydání Slonů v soumraku (román o nerovné lásce starší Angličanky a mladého Senegalce). Na září se chystá fungl nové doplněné vydání tlusté blogoknihy -- Multikulti pindy jedný český mindy. Zrovna se pouštím do pokusu napsat novou knížku. Můžete mě kontaktovat na ivapekarkova@gmail.com

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...