Muslimky mají vždycky přednost

10. 02. 2014 8:33:39
Chodím tam často – na kliniku nevládní organizace Marie Stopes International v Brixtonu, kde se dělají potraty. Teda jako tlumočnice, samozřejmě.

Klinika je skvěle vybavenou, úžasně fungující, dokonale zorganizovanou fabrikou na zbavování se nechtěných plodů. Marie Charlotte Carmichael Stopes by nejspíš rotovala v hrobě, kdyby tušila, co klinika nesoucí její jméno provádí. Byla to úžasná žena, narozená v Edinburghu v roce 1880, světoznámá paleobotanička v dobách, kdy ženy na univerzity prakticky nesměly, v pozdějším životě velká propagátorka antikoncepce a taky kontroverzní figura, která se dopustila většiny obvyklých omylů své doby: napsala obdivný dopis Hitlerovi, věřila těm nejnaivnějším dogmatům eugeniky třicátých let, a přestože napsala řadu traktátů o správné výchově dětí, pletla se do srdečních záležitostí svého jediného syna tak drsně, že s ní nadosmrti přerušil styky.

Marie Stopes byla velkou propagátorkou antikoncepce, ale mnohokrát se jednoznačně vyjádřila, že uměle provedený potrat považuje za vraždu.

Dnes má Marie Stopes International 452 klinik ve čtyřiceti zemích světa – a všechny provádějí prakticky jen potraty. Nabízejí taky antikoncepci a sterilizaci mužů i žen, ale i tak je pravděpodobné, že všechny pacientky, které uvidíte v čekárně, jdou na potrat.

Když jsem tam byla naposled, bylo v čekárně dosti rušno. Snad za to mohla náhoda, snad nevázané předvánoční večírky, každopádně si nebylo kam sednout. Slečna recepční každé příchozí vysvětlila, že je jí to moc líto, ale mají zhruba dvě hodiny skluz: ať se připraví na dlouhé čekání.

Služby kliniky jsou, jak se mi zdá, skvělé. Přijdete, oni vás nejdřív vezmou na ultrazvuk, kde se přesvědčí, že jste skutečně těhotná, a kolikátý den těhotenství to je. Udělají vám pár krevních testů, vysvětlí vám nabídku možností a věnují vám letáček. Až do devátého týdne si můžete vybrat potratovou pilulku – v tom případě vám dají jednu dávku hned a pro druhou si přijdete další den. Můžete si zvolit taky chirurgický zákrok – a v tom případě si můžete vybrat, jestli vás mají uspat, dát vám sedativa, anebo jestli to chcete zvládnout se zaťatými zuby a bez narkózy. Doba od vašeho rozhodnutí k výkonu se počítá spíš na minuty než na hodiny. Většina žen se může nechtěného těhotenství zbavit a na celou příhodu zapomenout během jednoho až dvou dnů.

Ano, taková rychlost a snadnost leckoho vyděsí. Ale všichni se na vás usmívají a ani náhodou vám nedají znát, že snad děláte něco nemorálního. Na rozdíl od státních "klinik pro sexuální zdraví", které se na takové věci potenciálních zaměstnanců neptají, si Marie Stopes International dává pozor, aby všechny sestřičky, všechny doktorky, všechny recepční a nejspíš i všechny uklízečky s umělým přerušením těhotenství zcela souhlasily a neměly z toho mravní dilema. (Tohle mi řekly, nezávisle na sobě, dvě sestřičky od nich.)

A všechny služby jsou zadarmo.

Když jsme, opřené o zeď na chodbě, konverzovaly s klientkou už přes hodinu a pořád ji nevolali na ultrazvuk, ztratila trpělivost. Když tady byla před rokem – za stejným účelem --, šlo všechno ráz na ráz. Poslala mě na recepci, ať se přesvědčím, že na ni nezapomněli.

V tom okamžiku se pootevřely dveře a dovnitř vklouzla dívka. Byla mladičká, teda podle pohybů soudě. Celá byla pečlivě zahalená, nejen vlasy a krk, ale i obličej. Mohli jste z ní vidět jen obrovské, silně nalíčené, k smrti vyděšené oči.

Připlížila se k recepčnímu pultu, něco zašeptala a recepční jen kývla. Vzápětí se objevila sestřička a odvedla ji do místnosti, kde se obvykle provádí ultrazvuk.

Interrupční kliniky patří k místům, kde se všichni chovají slušně a pokorně. Ale našla se tu Angličanka, na kterou tohle bylo trochu moc.

"Pardón," ozvala se hlasem jako struhadlo a vyskočila ze sedačky, "ale jak je možné, že tuhle ženskou necháte beze všeho předběhnout frontu? Já tady čekám skoro dvě hodiny a ---"

Recepční pár vteřin nevěděla, co si počít, a jen nervózně mžikala. Pak se rozhodla: "Tahle dívka," pronesla tiše, ale tak, že to celá čekárna slyšela, "nám včera volala, že má jen hodinu. Prosila nás, abychom ji hned vzali. Kdyby se o tomhle dozvěděli její rodiče..."

Nechala větu nedokončenou, ale všechny ženy v čekárně – žádná z nich zahalená – se po sobě podívaly. A v duchu větu dořekly: "... tak ji otec zabije. Nebo možná strýc."

Snažily jsme se na dívku příliš zvědavě nepohlížet, když pár minut nato vyšla z jedněch dveří a v doprovodu sestry nastoupila do výtahu. Vybrala si chirurgickou metodu interrupce – snad proto, aby na kliniku nemusela ještě druhý den.

Cynička by mohla ve stížnostech pokračovat: "Takže muslimky mají přednost, jo? Mně se tu taky nechce půl dne trčet. Když si zabalím hlavu do ubrusu, vezmete mě přednostně?"

Ale taková cynička tu nebyla. I asertivní Angličanka sklopila hlavu a zrudla. Kterákoli z pacientek si mohla zabalit hlavu do ubrusu, ale takovou směs hrůzy, studu a odhodlání v očích by se jí simulovat nepodařilo.

Než mou klientku volali na ultrazvuk, už zahalená dívka vyšla ze dveří, podpírána další sestřičkou. Oční linky měla rozmazané, šátek nakřivo, ale nezdálo se, že pláče. Nastoupila do taxíku a odjela bůhvíkam – snad do nového života, ve kterém se příbuzní nic nedovědí a ona si příště dá lepší pozor. Doufejme.

Autor: Iva Pekárková | pondělí 10.2.2014 8:33 | karma článku: 36.03 | přečteno: 5721x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 29.15 | Přečteno: 564 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 51 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.66 | Přečteno: 300 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 527 | Diskuse
VIP
Počet článků 313 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 7498

Autorka knih, tlumočnice, barmanka, taxikářka na obou stranách silnice. Poslední vydané knížky: Levhartice (román), Beton (soubor povídek), Péra a perutě (můj první román v novém vydání), Postřehy z Londonistánu (blogokniha), Pečená zebra (román o černobílých vztazích v Česku). Na jařeo vyšlo nové vydání Slonů v soumraku (román o nerovné lásce starší Angličanky a mladého Senegalce). Na září se chystá fungl nové doplněné vydání tlusté blogoknihy -- Multikulti pindy jedný český mindy. Zrovna se pouštím do pokusu napsat novou knížku. Můžete mě kontaktovat na ivapekarkova@gmail.com

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...