Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Cholera čili dětičkové jdou do školy

Z deníku londýnské taxikářky 8. Znáte tuhle africkou moudrost? Jakmile vyslovíte jméno toho, čeho se nejvíc obáváte,

vzápětí vás to potrefí. Řeknete „cholera" - a do pár dnů už se svíjíte v předsmrtných křečích. Ne že byste cholerou nemohli onemocnět, ani když to slovo nahlas nevyřknete či dokonce ani nevíte, že choroba s takovým jménem existuje. Ale přece jen je bezpečnější být zticha.

Jistě, většina Evropanů se k podobným věcem staví dost skepticky. Ale já jsem se přesvědčila, že tohle africké moudro skutečně funguje. A nejen v Africe, i v jižním Londýně.

Tuhle jsem na základně hlasitě mudrovala o tom, kdo asi dneska poveze ze školy Shanu - a do dvou vteřin zvolal denní dispečer Gary: „Ivo, za deset minut v Poplar Wood School na Poplar Wood Road..."

A k***a! Víc už jsem neslyšela. Z téhle školy nikoho jiného nevozíme.

Shana je postrachem všech řidičů Caravan Cars bez rozdílu věku, barvy, náboženství a - jak vidím - i pohlaví. Jediná možnost, jak jí uniknout, je změnit domovskou garáž. No, možná by se našla ještě jiná metoda - jít na nějaký čásek do vězení, abyste měli polepený trestní rejstřík a tím pádem děti vozit nesměli. Shaně je třináct a šoféři, kteří jí slouží, musejí mít speciální glejt morálně bezúhonných jedinců.

Taky by si k tomu měli pořídit speciálně vyztužené auto a nervy z oceli.

Shana není tlustá. To slovo zdaleka nevystihuje realitu. Shana je beztvarý, nejmíň dvěstěkilový kvádr lidského loje, který se pohybuje šnečí rychlostí, ale huba mu jede jak formule 1. Město Croydon jí platí taxíky do školy i ze školy domů. Podle neověřené informace, kterou mi šeptem sdělil dispečer Gary, jí posílají taxíky jen proto, že by takhle obézní dítě jen těžko vyšplhalo do autobusu. Krom toho chtějí mít krytá záda, kdyby Shana dostala infarkt nebo ji ranila mrtvice.

Tohle je v Londýně, jak jsem si všimla, docela častá věc - dítě s velkou nadváhou (a že je jich tu pěkných pár) leckterý doktor radši osvobodí od tělocviku, než by riskoval, že se mu při cvičení něco stane. Tlusté děti, jak známo, můžou zkolabovat snáze než ty s normální váhou. Samozřejmě, když necvičí, tloustnou ještě víc - a tím méně se pohybují. Shana je toho dokladem. Každý měsíc zaručeně přibere deset kilo.

Když vezete Shanu, musíte zaparkovat přímo před školou a zacouvat dvacet centimetrů od prosklených dveří. Pak je třeba vejít dovnitř a přebrat Shanu od zmučené vychovatelky. Společně s ní ji prostrčíte dveřmi a umístíte na zadní sedadlo. Šasí se spustí o dvacet čísel níž.

Během celého procesu Shana mele: „Ty seš to taxi, jó? Sem tě nikdy neviděla. Dneska je fůra falešnejch taxíků, co znásilňujou ženský! Kde máš licenci? Ukaž! Nevidim! Todle auto je čím dál tím menčí, hergot, nemůžeš si vopatřit větší? Tak počkej! Nejdřív naberem na rohu kamarádku a odvezeme ji..."

„Nikoho nenaberem. Jedeme bez zastávek k tobě domů." Shana je důvodem, proč nám Gary rozdal letáky s přesnými instrukcemi, jak si počínat, když vezeme nějaké dítě - je třeba ignorovat veškerá jeho přání a instrukce a vézt ho rovnou čarou na určenou adresu, jinak se dostanem do maléru. Nikomu z řidičů by se nechtělo hrát si na šoféra limuzíny, ani kdyby nevěděl, že za celý tanec kolem Shany dostane £3,40.

„Proč seš tak zlá? Proč? Budu si stěžovat tvýmu šéfovi! Uvidíš! Budu!"

Než se konverzace dobere k tomuhle bodu, stačila už Shana otevřít dva pytlíky bramborových lupínků a cpe se. Po autě rozhazuje mastné drobky. Otevřela láhev limonády a polévá si svetr a zadní sedadlo lepkavou sladkou tekutinou. Máme prý „právo" zakázat jí v autě jíst a pít (tak jako všem zákazníkům). Bohužel neexistuje způsob, jakým to v praxi provést. Na příkazy či prosby Shana nereaguje. A zkuste zastavit a začít se s ní tahat o brambůrky! Shana je dobře vycvičená v pasivní sebeobraně. Stačí otevřít dvířka a ona začne na celé kolo ječet: „Pomóc! Pomóc! Znásilnění! Policie! Pomóc!"

Než ji dovezete domů, že třeba osmkrát otevřít a zase zavřít okýnko, protože ona střídavě omdlévá vedrem a umírá zimou. A po celou dobu se něčeho dožaduje, vyhrožuje a nadává.

Ne, nebudu se Shaně pokoušet stanovit vědeckou diagnózu. Zaručeně existuje předlouhé slovo v latině, které její počínání omlouvá anebo aspoň vysvětluje. Laicky řečeno je to spratek k pohledání.

Tu a tam se na základně dělíme o zážitky se Shanou či se chlubíme, jak jsme s ní zametli. Vtip je v tom, že ona nám podle všeho smí sprostě nadávat, my si musíme dát pozor.

„Řek sem jí, ať drží hubu."

„Řek sem jí, že je kráva."

„Řek sem jí, že je kráva TLUSTÁ PITOMÁ."

„Řek sem jí, že je p**a."

Tomu poslednímu samozřejmě nikdo nevěří.

Naše společnost vozí řadu školáků, kterým cestu platí město. Někteří jsou moc milí, jako třeba jeden indický chlapeček s roztroušenou sklerózou, který se mnou pokaždé probírá matematické teorie vysvětlující hinduismus a dokonce vznik světa. Jiní se dají snést. Tak polovina se dá snést jen s velkým sebezapřením. My šoféři dobře víme, že celá Anglie se točí kolem cesty dětí do školy a ze školy domů. Vozit ty spratečky není žádný med, ale jakmile jsou školní prázdniny, ulice zejí prázdnotou, my trčíme na základně a není byznys. Jistě je skvělé, že se město tak stará o mládež odborně označovanou „děti se speciálními potřebami". Jak říká dispečer Gary, měli bychom být rádi, že je můžeme vozit zrovna my.

Jen si teď budu dávat pozor, abych si nenaběhla - a ani jednou jedinkrát nevyřknu slovo Shana.

Autor: Iva Pekárková | pondělí 16.6.2008 14:59 | karma článku: 39,44 | přečteno: 7173x
  • Další články autora

Iva Pekárková

Jak se K. stal mocným čarodějem

Bylo kouzelné slunečné ráno. K. se rozhodl, že zas jednou pojede do práce na kole. A protože tohle bylo poprvé, co po zimě vytáhl bicykl, dal si na cestu do severního Londýna dvě a půl hodiny. Nechtěl dorazit pozdě.

3.4.2017 v 8:35 | Karma: 40,30 | Přečteno: 6077x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Véééliká láska a na noze páska. Pravdivý příběh.

Co je v tomhle příběhu páska? Téhle pásce na kotníku se anglicky říká „tag“, česky náramek a je to zařízení, které vám přimontují na nohu, když něco provedete, aby mohli

14.3.2017 v 9:07 | Karma: 37,57 | Přečteno: 5154x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

O mezinárodní nezbytnosti profesionálních žen

Byl to malér. Jeremy, řidič soupravy londýnské nadzemní dráhy, najel s vlakem na odstavnou kolej, kde měl zůstat až do rána, a nevšiml si, že ve vagónu pořád sedí – nebo teda napůl leží – zapomenutý pasažér.

8.3.2017 v 9:04 | Karma: 39,00 | Přečteno: 4737x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Partyzánská Zahrádka ve Východním Penge

Zrovna zasvítilo sluníčko, a tak jsem si čekání na autobus krátila focením rozkvetlých sněženek, šafránů a narcisů, které jako zázrakem vyrašily na kousku země hned u zastávky. V tom okamžiku se ke mně přitočil chlapík

6.3.2017 v 9:12 | Karma: 34,60 | Přečteno: 2015x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Obejměte fobika (O strachu)

Byli dva. A zřejmě přišli nezávisle na sobě, i když teď seděli vedle sebe – vzadu, v té části kavárny, kam se mohli uchýlit lidé, které „beseda s autorem“ (mnou) nijak zvlášť nezajímala, a popíjet si tam skvělé kafe, aniž bych je

5.12.2016 v 8:30 | Karma: 34,92 | Přečteno: 2843x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 313
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7499x
Autorka knih, tlumočnice, barmanka, taxikářka na obou stranách silnice. Poslední vydané knížky: Levhartice (román), Beton (soubor povídek), Péra a perutě (můj první román v novém vydání), Postřehy z Londonistánu (blogokniha), Pečená zebra (román o černobílých vztazích v Česku). Na jařeo vyšlo nové vydání Slonů v soumraku (román o nerovné lásce starší Angličanky a mladého Senegalce). Na září se chystá fungl nové doplněné vydání tlusté blogoknihy -- Multikulti pindy jedný český mindy. Zrovna se pouštím do pokusu napsat novou knížku. Můžete mě kontaktovat na ivapekarkova@gmail.com