Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Prase, Prase, Nic Než Prase (vzpoura bezvěrců)

Mám hodně daleko k přesvědčení, že co muslim, to terorista. Naopak: u Caravan Cars pracují převážně muslimové a většinou jsou moc milí. Na nic si nestěžují, nikoho neobracejí na svou víru, ženskou (mě) vedle sebe snesou a nevykládají mi, kde je moje místo. Jen tiše, bez protestů trpí, když se dispečer Gary láduje pizzou s prosciuttem, hlasitě u toho mlaská a škodolibě jim nabízí, ať taky ochutnají. Anebo když dispečer Tommy pozdě nad ránem podlehne pudům, zamkne se v dispečerské budce s dívkou, jež jistě není jeho manželka, a vyvádí tam nechci říct co.

I když někteří z čerstvých přistěhovalců vypadají, aby se tak řeklo, tradičně - oblékají se do dlouhých bílých říz a na hlavě nosí přiléhavou krajkovou čepičku, obvykle jsou to moc milí pánové. Znám je už přes dva roky a přísahala bych, že jim vážně nejde o nic víc, než aby uživili své rodiny, poskytli dětem pořádné vzdělání (a to ne v madrase, ale na poctivé britské univerzitě) - a k tomu samozřejmě zůstali dobrými muslimy.

Někteří, třeba Ašraf, bedlivě sledují, jak je nastaven britský „teroristometr" - a pokud podle názoru odborníků dosáhne nebezpečí útoku vysokého stupně, viditelně znervózní. Stačí jakákoli větší rána a oni vyskočí a šíleně se vyděsí, jestli to nebyli teroristi. V očích se jim zračí jen hrůza, ne vítězný lesk... Muslimy z Caravan Cars bych ze spojení s al Kajdou rozhodně nepodezírala.

A přece společnými silami - a aniž o tom měli tušení - provedli něco strašného. V celém Norbury teď najdete už jen dvě jídelny, kde si můžete dát opečenou slaninu nebo vepřový řízek. Hlavní ulice je lemovaná masnami, v nichž se prodává jen halal (maso zvířat zabitých rituálním způsobem, který je činí „čistým" pro pravověrné). Vepřové tam rozhodně nekoupíte. Koupíte ho v supermarketech, zabalené do plastiku a předražené.

No, na to si už Angličané i ne-muslimští cizinci zvykli. Jaké ale bylo mé překvapení, když se na výloze čínské restaurace hned za rohem objevil nápis v angličtině a urdu, hlásající, že od nynějška se tam budou připravovat pouze jídla halal. Sbohem, smažená rýže s vepřovým! Sbohem, vepřové nudličky s ananasem! Sbohem, prasečí žebírka v pekingské omáčce! Sbohem, křupavá prasečí kůžičko vyválená v soli! Majitelé restaurace, i když jsou to praví Číňané, kteří si život bez vepřového nedovedou představit, usoudili, že vydělají víc, když polezou do řiti muslimským zákazníkům. Horem dolem se zapřísahají, že všechno maso nakupují v pravověrném řeznictví a maso žádného nečistého zvířete se jaktěživo nedotkne jejich woků.

Ne že bych si každý den cpala nácka tou či onou částí prasete, v čínských hospodách mi obyčejně nejvíc chutná tofu se zeleninou, ale principiálně vzato mi to pije krev. Kupní síla obyvatel, kteří se pozvracejí při pouhém pomyšlení na prase, je v Anglii už dlouho povážlivá. Nedávno jsem se dočetla, že v sadě plastikových postaviček z Medvídka Pú, kterou můžete koupit v hračkářství, chybí Prasátko - to aby sadu kupovali i muslimové. Ještě stále se řeší, jestli se muslimské ženy musejí nechat vyfotit s odhalenou tváří, aby dostaly řidičák, anebo ne. Britští křesťané i ateisté, buddhisté, hinduisté, judaisté, zoroastriáni i animisté tiše ustupují do rohu před vírou, která není jejich.

Podotýkám, že osobně nepovažuju islám za „nebezpečný". Za nebezpečný považuju jen extremismus jakéhokoli druhu. Ale nezlobte se: čínská hospoda, ve které se vaří pouze z masa halal, to už extrémem zavání.

Muslimové od Caravan Cars mi odpustí (určitě mi odpustí, zatím mi odpustili všecko, a to se vůbec nechovám, jak se na ženskou sluší), ale musím se vám přiznat, že mě úžasně nadchla věc, ze které by se jim udělalo nanic.

V Norwoodu otevřeli novou restauraci. Nevěřím, že jen shodou náhod zrovna naproti místnímu islámskému centru. Celá výloha je polepená růžovými prasaty. Růžové prase se culí na ceduli nad výlohou, na které stojí: Prase, Prase, Nic Než Prase. Tabule před vchodem, vyzdobená dalším růžovým prasetem, láká zákazníky nabídkami pochoutek a informuje, že se tu vaří „jen a jen z vepřového, zaručujeme vám, že všechna naše jídla obsahují vepřové".

Říká se, že většina restaurací potřebuje nejméně měsíc nebo dva, než se byznys trochu rozběhne, ale tuhle otevřeli minulý týden a vždycky, když jedu okolo, je v ní plno. Byznys jen kvete, prase na ceduli tloustne a culí se den ode dne spokojeněji.

Kulinářská vzpoura bezvěrců evidentně vyšla.

Autor: Iva Pekárková | pondělí 16.3.2009 8:55 | karma článku: 38,03 | přečteno: 7552x
  • Další články autora

Iva Pekárková

Jak se K. stal mocným čarodějem

Bylo kouzelné slunečné ráno. K. se rozhodl, že zas jednou pojede do práce na kole. A protože tohle bylo poprvé, co po zimě vytáhl bicykl, dal si na cestu do severního Londýna dvě a půl hodiny. Nechtěl dorazit pozdě.

3.4.2017 v 8:35 | Karma: 40,30 | Přečteno: 6077x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Véééliká láska a na noze páska. Pravdivý příběh.

Co je v tomhle příběhu páska? Téhle pásce na kotníku se anglicky říká „tag“, česky náramek a je to zařízení, které vám přimontují na nohu, když něco provedete, aby mohli

14.3.2017 v 9:07 | Karma: 37,57 | Přečteno: 5154x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

O mezinárodní nezbytnosti profesionálních žen

Byl to malér. Jeremy, řidič soupravy londýnské nadzemní dráhy, najel s vlakem na odstavnou kolej, kde měl zůstat až do rána, a nevšiml si, že ve vagónu pořád sedí – nebo teda napůl leží – zapomenutý pasažér.

8.3.2017 v 9:04 | Karma: 39,00 | Přečteno: 4737x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Partyzánská Zahrádka ve Východním Penge

Zrovna zasvítilo sluníčko, a tak jsem si čekání na autobus krátila focením rozkvetlých sněženek, šafránů a narcisů, které jako zázrakem vyrašily na kousku země hned u zastávky. V tom okamžiku se ke mně přitočil chlapík

6.3.2017 v 9:12 | Karma: 34,60 | Přečteno: 2015x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Obejměte fobika (O strachu)

Byli dva. A zřejmě přišli nezávisle na sobě, i když teď seděli vedle sebe – vzadu, v té části kavárny, kam se mohli uchýlit lidé, které „beseda s autorem“ (mnou) nijak zvlášť nezajímala, a popíjet si tam skvělé kafe, aniž bych je

5.12.2016 v 8:30 | Karma: 34,92 | Přečteno: 2843x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejsem nominována na eurokomisaře, řekla v debatě pro studenty Nerudová

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  9:52

Přímý přenos Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která je...

Tohle je nenávist, řekl o protestech za Gazu Trump. Kampus stále nevyklidili

26. dubna 2024  9:29

Kolumbijská univerzita v New Yorku odložila ultimátum, podle něhož měli protestující propalestinští...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 313
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7499x
Autorka knih, tlumočnice, barmanka, taxikářka na obou stranách silnice. Poslední vydané knížky: Levhartice (román), Beton (soubor povídek), Péra a perutě (můj první román v novém vydání), Postřehy z Londonistánu (blogokniha), Pečená zebra (román o černobílých vztazích v Česku). Na jařeo vyšlo nové vydání Slonů v soumraku (román o nerovné lásce starší Angličanky a mladého Senegalce). Na září se chystá fungl nové doplněné vydání tlusté blogoknihy -- Multikulti pindy jedný český mindy. Zrovna se pouštím do pokusu napsat novou knížku. Můžete mě kontaktovat na ivapekarkova@gmail.com