Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak jsem vezla starou bačkoru

Oslovovala ho „Johne" a on ji „ty zatracená černá krávo." „No tak, Johne," říkala mu, „pojď si sednout sem do auta, tak. Počkej, pomůžu ti, pevně se mě drž, ať neupadneš."

A on jí: „Dej ty černý pracky pryč, nebo zavolám policii. Nešahej na mě, slyšíš? Vypadni z týhle země, my tě tu nechceme. Jde z tebe strach!"¨

Byl to povedený páreček. Ošetřovatelka z domova pro seniory vezla jednoho z klientů do nemocnice, pobude si tam nejspíš pár dní. Prý se jim nelíbilo, že John už delší dobu pokašlává, a tak ho chtějí dát pořádně vyšetřit. Johnovi to sice vysvětlili, jenže už delší dobu svět kolem sebe moc nevnímá, tak není jasné, kolik z toho chápe. Tanitě připadl úkol ho dopravit na místo a předat do péče nemocničního personálu.

John se bránil, když ho vezla k mému taxíku, mával rukama kolem sebe, sliboval, že tu černou krávu zabije, že jí rozkope držku, ale naštěstí pro Tanitu nemohl hýbat nohama, a tak se mu to nepovedlo. Společnými silami jsme ho vyzdvihly z vozíku a posadily na zadní sedadlo. Pak jsme mu, jednu po druhé, naložily nohy, zapnuly mu bezpečnostní pás a z obou stran kolem něj nacpaly molitanové polštáře, aby nepřepadával do stran (Tanita už v tom měla praxi, a tak celá operace zabrala jen pár minut).

Pak se Johna zeptala, jestli se mu sedí pohodlně (a samozřejmě dostala vynadáno), načež se posadila vedle něj. Vydali jsem se na cestu.

Takovéhle povedené párečky vozívám třikrát nebo čtyřikrát do měsíce. Tak jako vození školou povinných dítek to není právě lukrativní džob, peníze dostávám na fakturu přes taxikářskou společnost, a cena za míli je o dost nižší, než když zákazníci platí v hotovosti. Na rozdíl od dětí ale staříci a stařenky obvykle jezdí v doprovodu pečovatelky. Chválabohu! Nedovedu si představit, jak bych to zvládla bez pomoci.

Po celou cestu do nemocnice vzdálené víc než osm mil John Tanitě sprostě nadával a posílal ji zpátky do Afriky. Ona říkala jen „Neboj, Johne, to bude dobrý. Nemáš se čeho bát, Johne."

Předaly jsme Johna personálu a Tanita se mi začala zkroušeně omlouvat, protože po Johnovi zůstal na sedadle flek. Nepozorovaně se počůral. Naštěstí jsem na takové věci připravená, a tak stačilo stáhnout potah ze zadního sedadla a auto bylo čisté. Zatímco jsem sedadlo pro jistotu sprejovala voňavou vodičkou, kterou vozím v autě pro tyhle případy, Tanita mi vysvětlovala, že o Johnově inkontinenci samozřejmě ví, ale nesmí ho v autě podkládat igelitem, protože by to narušilo jeho lidskou důstojnost. Před cestou mu převlékla plenky, ale to bohužel nestačilo...

Když jsem ji vezla zpátky do práce, Tanita seděla na předním sedadle a měla pláč na krajíčku. „Pracuju v tomhle domově už třetím rokem," svěřila se mi, „a starám se o něj od okamžiku, co ho tam přivezli. A on na mě nezvykl, nenávidí mě. Pořád nadává na mou barvu a posílá mě do Afriky. Kdybych mohla, kdybych měla kam, už dávno bych tam jela."

Tanitina maminka je z Barbadosu a tatínek z Jamajky. Ona sama se před nějakými třiceti lety narodila v Anglii, mluví s dokonalým britským přízvukem, ale dovede taky přejít do sotva srozumitelné angličtiny, jakou se mluví v Kingstonu. Svou kariéru si nevybrala - nějak se stalo, že je dvojnásobnou svobodnou matkou, nedodělala střední školu a nezbylo jí, než vzít práci v oboru trpícím notorickým nedostatkem zaměstnanců. Časem ale zjistila, že ji to vlastně docela baví. Udivilo ji, že v Anglii většina dětí své staré rodiče umístí do ústavů (tedy domovů pro seniory), podle ní je to leckdy způsob, jak se jich zbavit. Na Jamajce i na Barbadosu lidé své rodiče nechávají v klidu dožít doma, vždycky se najde dostatek příbuzných o generaci nebo dvě mladších, kteří se o ně rádi postarají. Tanitě přišlo líto přestárlých Angličanů a bělochů vůbec, které jejich děti už nemilují. Slouží jim ráda - a když jim jejich vlastní rodina nedá lásku, jakou si zasluhují, dá jim tu lásku ona. Miluje i Johna, miluje ho celou svou duší jako správná křesťanka - ale lepší by pro ni bylo, kdyby ho dokázala brát jen jako práci, jako věc, kterou je třeba přebalovat, omývat a krmit lžičkou, ne jako člověka. Kdyby pro ni John nebyl lidskou bytostí, nebolelo by ji, že jí už dva roky spílá.

Tanita je jistě trochu naivní, ale je to moc hodná holka. A mně nezbývá, než ji obdivovat - kdyby mně někdo jako John systematicky nadával a posílal mě zpátky do Polska (nebo tam někam), možná bych se o něj starala dál, ale rozhodně bych se proti tomu obrnila, nebrala bych ho ani trochu vážně. Tanita ho bere vážně. A trpí.

Fakt je, že domovy pro seniory (obyčejně se jim tu říká „nursing homes", zatímco dětským jeslím a školkám se říká „nurseries") jsou poslední výspou státem tolerovaného rasismu a xenofobie. Ve Streathamu existuje dokonce domov vyhrazený  pro seniory a seniorky z Indie. Pracují v něm jen indické ošetřovatelky - k tomu, abyste byli přijati, je třeba znalost hindí nebo gudžáratí. Tenhle domov pro seniory jistě porušuje pár pravidel, která je jinak třeba dodržovat, ale nikdo se nad tím nepozastavuje.

Bělošští Angličané tuhle výhodu (pokud tomu teda chcete říkat výhoda) prostě nemají. Starají se o ně lidé všech ras a národností, kolikrát i čerství přistěhovalci, kteří neumějí pořádně anglicky. Někteří staříci a stařenky tím prý hrozně trpí. A já zas vidím, jak trpí Tanita... Ale tu odměňuje vědomí, že poctivě vykonává svou práci.

Druhý den na mě čekal úkol - měla jsem ze stejného domova pro seniory vyzvednout zásilku a dodat ji do nemocnice Johnovi. Tanita, teď už zas usměvavá, mi mezi dveřmi podala záhadný měkký balíček.

„Co to je?" ptala jsem se jí.

„Bačkora. Zapomněla jsem mu ji přibalit, má jenom jednu. A John je na těchhle bačkorách závislý! Potřebuje obě, jinak bude příšerně nervózní!"

Dopravila jsem zásilku do nemocnice a sestra ji hned rozbalila. Vytáhla bačkoru, podala ji Johnovi a ten ji začal něžně hladit. Byla to letitá, rozedraná bačkora, už trochu vybledlá. Ale i tak se dala rozpoznat její původní barva: kdysi bývala černá.

Autor: Iva Pekárková | pondělí 15.12.2008 14:41 | karma článku: 41,39 | přečteno: 6560x
  • Další články autora

Iva Pekárková

Jak se K. stal mocným čarodějem

Bylo kouzelné slunečné ráno. K. se rozhodl, že zas jednou pojede do práce na kole. A protože tohle bylo poprvé, co po zimě vytáhl bicykl, dal si na cestu do severního Londýna dvě a půl hodiny. Nechtěl dorazit pozdě.

3.4.2017 v 8:35 | Karma: 40,30 | Přečteno: 6077x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Véééliká láska a na noze páska. Pravdivý příběh.

Co je v tomhle příběhu páska? Téhle pásce na kotníku se anglicky říká „tag“, česky náramek a je to zařízení, které vám přimontují na nohu, když něco provedete, aby mohli

14.3.2017 v 9:07 | Karma: 37,57 | Přečteno: 5154x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

O mezinárodní nezbytnosti profesionálních žen

Byl to malér. Jeremy, řidič soupravy londýnské nadzemní dráhy, najel s vlakem na odstavnou kolej, kde měl zůstat až do rána, a nevšiml si, že ve vagónu pořád sedí – nebo teda napůl leží – zapomenutý pasažér.

8.3.2017 v 9:04 | Karma: 39,00 | Přečteno: 4737x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Partyzánská Zahrádka ve Východním Penge

Zrovna zasvítilo sluníčko, a tak jsem si čekání na autobus krátila focením rozkvetlých sněženek, šafránů a narcisů, které jako zázrakem vyrašily na kousku země hned u zastávky. V tom okamžiku se ke mně přitočil chlapík

6.3.2017 v 9:12 | Karma: 34,60 | Přečteno: 2015x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Obejměte fobika (O strachu)

Byli dva. A zřejmě přišli nezávisle na sobě, i když teď seděli vedle sebe – vzadu, v té části kavárny, kam se mohli uchýlit lidé, které „beseda s autorem“ (mnou) nijak zvlášť nezajímala, a popíjet si tam skvělé kafe, aniž bych je

5.12.2016 v 8:30 | Karma: 34,92 | Přečteno: 2843x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Svobodu se lidovci snažili dostat pryč ze strany, teď kauzu odkládají

24. dubna 2024  12:20,  aktualizováno  16:13

Lidovecká snaha vystrnadit ze strany jednoho ze svých nejznámějších poliků, bývalého šéfa strany a...

Vláda je pro preventivní zadržení zbraně. Podezřelé nákupy se mají hlásit

24. dubna 2024  5:25,  aktualizováno  16:10

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

ÓČKO rozšiřuje spolupráci s influencery, odemyká jejich prémiový obsah

24. dubna 2024

ÓČKO prohlubuje spolupráci s předními českými videomakery a podcastery. V novém projektu O UNLOCKED...

Z léčebny za odměnu do fast foodu. Obézních dětí přibývá, i kvůli rodičům

24. dubna 2024

Premium Dětí s obezitou přibývá. „Z naší praxe nic nenasvědčuje tomu, že by se situace měla lepšit, spíše...

  • Počet článků 313
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7499x
Autorka knih, tlumočnice, barmanka, taxikářka na obou stranách silnice. Poslední vydané knížky: Levhartice (román), Beton (soubor povídek), Péra a perutě (můj první román v novém vydání), Postřehy z Londonistánu (blogokniha), Pečená zebra (román o černobílých vztazích v Česku). Na jařeo vyšlo nové vydání Slonů v soumraku (román o nerovné lásce starší Angličanky a mladého Senegalce). Na září se chystá fungl nové doplněné vydání tlusté blogoknihy -- Multikulti pindy jedný český mindy. Zrovna se pouštím do pokusu napsat novou knížku. Můžete mě kontaktovat na ivapekarkova@gmail.com