Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Terorismus a Třetí Strana

Můj přítel K. se v posledních dvou či třech letech stal velkým bojovníkem proti terorismu. Činí tak se svým typickým mírumilovným přístupem a s vynalézavostí sobě vlastní. A pomáhá mu k tomu Třetí Strana.

Ano, slovutná Třetí Strana deníku The Sun. Ta, na které se po nějakých pětačtyřicet let objevovala bujná ňadra dívek, které se nechaly vyfotit jen v kalhotkách a svými vnadami spravovaly náladu mužům a občas i nějaké té lesbičce. Třetí Strana je tak proslulá a oblíbená, že jen v jižním Londýně vím o dvou trafikách s názvem "Page Three Newsstand". Přežila leccos, včetně mnoha svých čtenářů, obdivovatelů a onanistů. Masivní kampaň za její odstranění, vedená před devětadvaceti lety členkou parlamentu za labouristy Clare Shortovou, se nesetkala s úspěchem. Sám majitel Sunu, tiskový magnát Rupert Murdoch, ji před jednadvaceti lety prohlásil za "zastaralou", ale Třetí Strana přežila i nelibost svého šéfa. A v poslední době našla uplatnění nejen jako rozptýlení pro mnohé muže a zdroj závisti či kritiky pro mnohé ženy, ale i jako zbraň, aktivně bojující proti terorismu. Tomu potenciálnímu.

V naší čtvrti je jeden halal shop. Chodíme tam často – mají tam úžasné a levné kozí maso, po kterém se K. může utlouct, ale i skvělé a levné brambory, sekaná rajčata, luštěniny. Je to navíc jeden z mála krámků v okolí, kde může K. pustit ze řetězu své smlouvací pudy. Sice tím nijak zvlášť neušetří – to, co mu prodavači dnes odpustí, mu zítra připočtou k účtu, ale jemu smlouvání dělá moc dobře. A s chlapíky za pultem jsme se skamarádili. Je jich tam vždycky tak šest až osm, do úzkého prostoru se skoro nevejdou, ale o to rychleji vás obslouží – a vždycky s úsměvem a milým slovem.

Jsou to všechno mladí Afghánci a Pákistánci, všichni prý svobodní kluci. A jak to u mladých svobodných muslimů bývá, nadrženost jim leze i z uší. Terry Fergusson, Angličan, který strávil dlouhá léta v Afghanistánu a napsal knihu Kandahar Cockney (Příběh dvou světů), tvrdí, že je víc než běžné, aby svobodný, bohabojný Afghánec nebo Pákistánec byl v osmadvaceti nebo třiceti stále panic. Ani cesta na prohnilý Západ nepomůže – pro holky tu není nijak zvlášť zajímavý, neumí je sbalit, a stejně na to nemá čas, když dvanáct nebo čtrnáct hodin denně pracuje jak šroub. Navíc prý řada těchhle chlapíků trpí pocitem, že by nejen jejich nastávající, ale jakákoli žena, s kterou si něco začnou, měla být panna. A někteří z nich prý sami touží zachovat si čistotu pro tu pravou a vyvolenou (kterou jim, jak jinak, vybere maminka).

Pravda, já jsem se v životě setkávala téměř výlučně s těmi, kteří si čistotu zachovat netouží – naopak, touží o ni okamžitě přijít, a to téměř s čímkoli, co se vzdáleně podobá ženské, ale to může být jen můj osobní dojem.

Fakt je, že takovýhle život je z pohledu zápaďana pod psa – bůhvíkolik hodin denně makat, živit rodinu ve vzdálené vlasti, nepít, nesouložit, držet Ramadán – a jen se těšit, že se snad jednou vrátím domů a tam mi máma najde nevěstu.

Dovedu si představit, že se mladý muž v takové situaci může snadno nadchnout představou dvaasedmdesáti panen, které na něj v ráji čekají. Jako řadový muslim bez hluboké znalosti Koránu a arabštiny sedmého století nepřemýšlí, jestli náhodou nemůže být něco na drzém tvrzení rozvracečů víry, že totiž panen možná není dvaasedmdesát, ale jen třicet šest (ve verši je nejasnost tohoto druhu), ale především, že "panna" možná v daném kontextu znamená "zrnko vína". Nenapadne je, že by jim po úspěšném teroristickém útoku mohla božská (či jaká) ruka nasypat do dlaně hrst rozinek a pak by byl utrum. Těší se na ty panny. A protože nemá sexuální zkušenosti, nemůže tušit, že by si v tomhle vysněném ráji pořádně odřel nádobíčko.

Nemyslím, že naši známí z halal shopu představují velké bezpečnostní riziko. Nejsou to radikální islamisté. O Ramadánu se všichni postí, ale do mešity moc nechodí – jak by to mohli stihnout, když celé dny porcují maso? Když se mezi nimi před časem objevil nový prodavač, křehký mladíček s prorockým plnovousem, přinutili ho, aby se oholil – prý svým zjevem plašil zákazníky.

Ale stejně: člověk nikdy neví. Stačí jediný kazatel zla a nenávisti, kterému zoufale nadržený chlapík, navíc zvyklý poslouchat autority, sedne na lep – a neštěstí je hotovo.

A tak na scénu vstoupil K. se Třetí Stranou.

K. si obvykle z práce přiveze celý štos novin, ten cestou domů ve vlaku přebere a připraví si pár výtisků Slunce. Ty pak v našem halal shopu diskrétně položí na pult. Prodavači místo díků kývnou, jako by je to nezajímalo, ale přitom jim zasvítí oči a ten nejodvážnější z nich (v poslední době obvykle křehký mladíček bez plnovousu) sáhne po jednom výtisku. S tím se pak volným krokem, předstíraje, že vůbec nespěchá, odebere dozadu do krámu a po překvapivě krátké chvilce se vrátí mnohem spokojenější. Pak si výtisk vezme další a odebere se dozadu do krámu...

Nikdy K., natož mně, nepřiznali, co s novinami provádějí. Že by luštili křížovku? (Ale to by jim trvalo déle.) O světové události filtrované bulvárním tiskem se moc nezajímají, ale třeba si čtou, co zase vyvedla ta která celebrita.

A tak K. provedl experiment: Jednoho dne ze všech výtisků vytrhl třetí stránku, pak noviny položil na pult, jako by se nechumelilo, koupil kozího masa za dvě libry a odebral se domů.

Výsledek se dostavil hned druhý den, když přišel do krámu s dalším štosem novin. Prodavači mu jeden přes druhého teskně vysvětlovali, že s novinami bylo včera něco moc, moc, moc v nepořádku, a chtěli vědět, jestli ty dnešní jsou lepší.

Takovou podpásovku jim od té doby nikdy neprovedl. Noviny nosí dál, i když v posledních týdnech Třetí Stránka skutečně vzala za své a děvčata na ní sice nejsou zrovna oblečená, ale nebývá jim vidět bradavky. Krasavic, které jim takhle pomohly ke štěstí, už bylo mnohokrát víc než dvaasedmdesát. I když s největší pravděpodobností nebyly panny.

Autor: Iva Pekárková | pátek 13.3.2015 8:26 | karma článku: 32,58 | přečteno: 2759x
  • Další články autora

Iva Pekárková

Jak se K. stal mocným čarodějem

Bylo kouzelné slunečné ráno. K. se rozhodl, že zas jednou pojede do práce na kole. A protože tohle bylo poprvé, co po zimě vytáhl bicykl, dal si na cestu do severního Londýna dvě a půl hodiny. Nechtěl dorazit pozdě.

3.4.2017 v 8:35 | Karma: 40,30 | Přečteno: 6077x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Véééliká láska a na noze páska. Pravdivý příběh.

Co je v tomhle příběhu páska? Téhle pásce na kotníku se anglicky říká „tag“, česky náramek a je to zařízení, které vám přimontují na nohu, když něco provedete, aby mohli

14.3.2017 v 9:07 | Karma: 37,57 | Přečteno: 5154x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

O mezinárodní nezbytnosti profesionálních žen

Byl to malér. Jeremy, řidič soupravy londýnské nadzemní dráhy, najel s vlakem na odstavnou kolej, kde měl zůstat až do rána, a nevšiml si, že ve vagónu pořád sedí – nebo teda napůl leží – zapomenutý pasažér.

8.3.2017 v 9:04 | Karma: 39,00 | Přečteno: 4737x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Partyzánská Zahrádka ve Východním Penge

Zrovna zasvítilo sluníčko, a tak jsem si čekání na autobus krátila focením rozkvetlých sněženek, šafránů a narcisů, které jako zázrakem vyrašily na kousku země hned u zastávky. V tom okamžiku se ke mně přitočil chlapík

6.3.2017 v 9:12 | Karma: 34,60 | Přečteno: 2015x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Obejměte fobika (O strachu)

Byli dva. A zřejmě přišli nezávisle na sobě, i když teď seděli vedle sebe – vzadu, v té části kavárny, kam se mohli uchýlit lidé, které „beseda s autorem“ (mnou) nijak zvlášť nezajímala, a popíjet si tam skvělé kafe, aniž bych je

5.12.2016 v 8:30 | Karma: 34,92 | Přečteno: 2843x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

ANO bylo pro zvýšení věku odchodu do důchodu. Havlíčkovi vadí zápis z Hradu

24. dubna 2024  14:43,  aktualizováno  15:14

Hrad zveřejnil záznam z jednání o důchodové reformě. Na té se zástupci vlády, ANO a Hradu shodli,...

V Černošicích spadlo do bazénku batole, skončilo podchlazené v nemocnici

24. dubna 2024  15:06

V Černošicích spadlo do zahradního bazénku 2,5leté dítě. Na místě zasahovali záchranáři, kteří jej...

Ficova vláda schválila zákon o veřejnoprávní televizi, z RTVS bude STVR

24. dubna 2024  13:08,  aktualizováno  15:04

Slovenská vláda ve středu schválila návrh zákona o Slovenské televizi a rozhlasu (STVR). Ten...

Za pomoc známým s daňovými podvody dostal šéf finančního úřadu podmínku

24. dubna 2024  15:01

Krajský soud v Brně ve středu opětovně uložil podmíněný a také peněžitý trest bývalému řediteli...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 313
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7499x
Autorka knih, tlumočnice, barmanka, taxikářka na obou stranách silnice. Poslední vydané knížky: Levhartice (román), Beton (soubor povídek), Péra a perutě (můj první román v novém vydání), Postřehy z Londonistánu (blogokniha), Pečená zebra (román o černobílých vztazích v Česku). Na jařeo vyšlo nové vydání Slonů v soumraku (román o nerovné lásce starší Angličanky a mladého Senegalce). Na září se chystá fungl nové doplněné vydání tlusté blogoknihy -- Multikulti pindy jedný český mindy. Zrovna se pouštím do pokusu napsat novou knížku. Můžete mě kontaktovat na ivapekarkova@gmail.com