Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Udrží se Afrika nad vodou?

"Ne! Ne! Ne! Nedělej to!" zapřísahal mě K. a  zíral na mě očima rozšířenýma děsem. Dvě oyohy, manželky K-ových bratrů, padly na kolena do rudohnědého prachu a sepjaly ruce, jako by se modlily: "Sestřičko, prosíme tě, nedělej to! Nedělej! Nechceme tě ztratit!" Ale já je cynicky zdvihla zas na nohy – a beze slova vlezla do vody.

V kalhotách a košili, protože v těchhle částech Afriky se dáma dost dobře nemůže vysvléknout do spodního prádla. Voda byla úžasná! Teplá, samozřejmě, ale výrazně chladnější než vzduch a nádherně osvěživá. Pomalými tempy jsem se vydala doprostřed řeky jménem Ikpoba a užívala si té rozkoše, zatímco oyohy, už zase na kolenou, mumlaly modlitby a K. poskakoval na břehu a křičel: "Okamžitě vylez! Slyšíš? Jsou tam krokodýli! Jsou tam hadi!"

TAM JSOU HADI – to je jakési novodobé nigerijské HIC SUNT LEONES. Hadi se podle snad všech Nigerijců, co znám, vyskytují v hojném počtu na všech místech, kam byste raději neměli lézt. Podle K. se jich v každé kaluži plazily tuny. To proto, že kdykoli jsem se k nějaké vodní ploše přiblížila, K. se bál, že se mu utopím.

K. pochází z neplovoucího kmene.

I mladí kluci, vesměs nahatí, kteří postávali pět metrů od nás pod trsem bambusu, k tomu neplovoucímu kmeni patřili. Stáli u Ikpoby, klábosili a občas některý z nich přidřepl u břehu a dlaní na sebe nacákal vodu. Věřila bych, že to tak dělali, beze změny, už řadu let.

Jakmile jsem ale vlezla do řeky, všichni ztuhli a bez dechu mě sledovali. Po chvilce jeden, asi tak dvanáctiletý, strčil do vody palec u nohy, pak celou šlapku – načež se probrodil dva metry od břehu a odhodlaně sebou do vody plácnul. Jedním okem pokukoval po kámoších, jestli ho obdivují, druhým po mně. A začal napodobovat pohyby, které jsem ve vodě dělala já.

Po pár minutách zůstali na břehu jen oyohy a vyděšený K. Místní kluci naskákali do Ikpoby – a... začali plavat. Jednou dvakrát jsem jim ukázala, jak dělat tempa rukama, jak nohama. "Tohle je ten nejjednodušší styl – prsa," vysvětlila jsem jim a K. to přeložil. "Plavete vlastně jako žába..."

Věřte tomu nebo ne, stačila čtvrthodinka a kluci, až dosud neplavci, plavali jako žáby. Možnosti se jim rozšířily o další dimenzi: mohli se teď odvážit přeplavat řeku, kterou dřív museli přecházet po mostě. Ikpoba v těchhle místech nebyla hluboká, nejspíš by všude dosáhli nohama na dno. Jenže si to nikdy předtím nemohli ověřit. Voda, až do té chvíle obávaný živel, byla najednou tak trochu kamarád.

V Nigérii jsem viděla představitele plovoucích kmenů – v širokém Nigeru plavali jak ryby, potápěli se pro písek, v řece Etiope vlastními těly řídili směr obrovských tropických kmenů, které splavovali dolů po řece. (Při pohledu na to poslední mi tuhla krev v žilách.) Tělesnou stavbou se nijak nelišili od Nigerijců, kteří neplavou – tak jako všude jinde, i tady šlo jen o to se to naučit. Afričané mají o něco vyšší měrnou hustotu těla než třeba běloši, a tak jim dá o něco víc práce udržet se nad vodou. Ale jak jsem sama viděla u Ikpoby, naučí se to bez problémů každý, kdo se o to pokusí – a komu někdo aspoň přibližně vysvětlí, jak na to.

Tedy... každý kromě K. Občas spolu chodíme, tady v Londýně, do bazénu. K. se pokaždé tak trošku pomodlil, slezl po žebříku do vody (s tím neměl problém, netrpěl fobií, jen neplaveckým strachem), pak se oběma rukama chytil žlábku a řekl: "Dělej!"

Načež já mu poslušně zdvihla nohy k hladině, držela ho kolem pasu a K. se slastným úsměvem nohama zlehýnka čeřil vodu. Dělal by to tak klidně třeba hodinu.

Když jsme s tímhle "tréninkem" začínali, sledovaly ho ze čtyř stanovišť plavčíků čtyři páry nevěřícných očí. Pak si na něj plavčíci i plavčice zvykli a nechali ho v klidu ráchat pod mým dohledem. Když už jsem toho měla dost a zatoužila si aspoň trochu zaplavat, K. od žlábku sledoval, jak se vzdaluju na druhý konec pětadvacetimetrového bazénu, a zjevně měl problém nevykřiknout: "Vrať se! Jsou tam hadi!"

Praktikovali jsme to takhle skoro rok... nejmíň tak šestkrát.

Pak se ale K. zalíbily lodičky na Temži a ptal se, jestli o tomhle taky něco vím. Prozradila jsem mu, že jsem kdysi jezdila na kánoích i na kajacích... snad bych to zvládla i dnes.

"Hurá! Jedem na vodu!" nechal se slyšet K.

"H***o! Na žádnou vodu nejedem, dokud se nenaučíš plavat."

"Vždyť jsem plaval už kolikrát!"

"Dokud se nenaučíš plavat tak, aby ses SÁM UDRŽEL NAD VODOU."

"Vezmu si vestu."

"Ta pomůže jen trošku."

A tak jsme zase zašli do bazénu. Vysvětlila jsem K. už postopáté, jak hýbat rukama a jak nohama, když nechce klesnout ke dnu. A on se tentokrát odrazil od žlábku a -- PLAVAL! Ze stanovišť plavčíků na něj nevěřícně zíraly čtyři páry očí.

K. přeplaval bazén dvakrát tam a zpátky a řekl, že teď už můžem na lodičky, kdykoli se nám bude chtít. Neplave jako ryba nebo lidé z plovoucích kmenů v Nigérii, kteří nemají žádný zvláštní styl, ale cítí se ve vodě jako doma. Nic takového se mu už v životě nepodaří. Ale udrží se nad vodou.

Říkám si, že naštěstí je už podzim – a než zas přijde sezóna na lodičky, K.-ovo plavání se zlepší.

Ale taky si říkám, že je to symbolické: Afričané to mají těžší než běloši, pokud se chtějí udržet nad vodou. A leckdy se ani ti nejnadanější nemají od koho učit. Jiní zas, tak jako K., žijí už dlouho v přesvědčení, že se nad vodou neudrží, kdyby se snažili sebevíc. Ale nakonec stačí je chvíli podržet a dát jim motivaci – a plavou.

Nevím, jak vám, mně to připadá skvělé.

Autor: Iva Pekárková | pátek 10.10.2014 8:23 | karma článku: 36,32 | přečteno: 3753x
  • Další články autora

Iva Pekárková

Jak se K. stal mocným čarodějem

Bylo kouzelné slunečné ráno. K. se rozhodl, že zas jednou pojede do práce na kole. A protože tohle bylo poprvé, co po zimě vytáhl bicykl, dal si na cestu do severního Londýna dvě a půl hodiny. Nechtěl dorazit pozdě.

3.4.2017 v 8:35 | Karma: 40,30 | Přečteno: 6077x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Véééliká láska a na noze páska. Pravdivý příběh.

Co je v tomhle příběhu páska? Téhle pásce na kotníku se anglicky říká „tag“, česky náramek a je to zařízení, které vám přimontují na nohu, když něco provedete, aby mohli

14.3.2017 v 9:07 | Karma: 37,57 | Přečteno: 5154x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

O mezinárodní nezbytnosti profesionálních žen

Byl to malér. Jeremy, řidič soupravy londýnské nadzemní dráhy, najel s vlakem na odstavnou kolej, kde měl zůstat až do rána, a nevšiml si, že ve vagónu pořád sedí – nebo teda napůl leží – zapomenutý pasažér.

8.3.2017 v 9:04 | Karma: 39,00 | Přečteno: 4737x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Partyzánská Zahrádka ve Východním Penge

Zrovna zasvítilo sluníčko, a tak jsem si čekání na autobus krátila focením rozkvetlých sněženek, šafránů a narcisů, které jako zázrakem vyrašily na kousku země hned u zastávky. V tom okamžiku se ke mně přitočil chlapík

6.3.2017 v 9:12 | Karma: 34,60 | Přečteno: 2015x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Obejměte fobika (O strachu)

Byli dva. A zřejmě přišli nezávisle na sobě, i když teď seděli vedle sebe – vzadu, v té části kavárny, kam se mohli uchýlit lidé, které „beseda s autorem“ (mnou) nijak zvlášť nezajímala, a popíjet si tam skvělé kafe, aniž bych je

5.12.2016 v 8:30 | Karma: 34,92 | Přečteno: 2843x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Vláda je pro preventivní zadržení zbraně. Podezřelé nákupy se mají hlásit

24. dubna 2024  5:25,  aktualizováno  15:46

Přímý přenos Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Svobodu se lidovci snažili dostat pryč ze strany, teď kauzu odkládají

24. dubna 2024  12:20,  aktualizováno  15:41

Lidovecká snaha vystrnadit ze strany jednoho ze svých nejznámějších poliků, bývalého šéfa strany a...

Seniorka při vystupování spadla pod tramvaj a zemřela, policie stíhá řidiče

24. dubna 2024  13:51,  aktualizováno  15:21

Obviněním řidiče tramvaje z usmrcení z nedbalosti skončilo po více než půl roce vyšetřování loňské...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 313
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7499x
Autorka knih, tlumočnice, barmanka, taxikářka na obou stranách silnice. Poslední vydané knížky: Levhartice (román), Beton (soubor povídek), Péra a perutě (můj první román v novém vydání), Postřehy z Londonistánu (blogokniha), Pečená zebra (román o černobílých vztazích v Česku). Na jařeo vyšlo nové vydání Slonů v soumraku (román o nerovné lásce starší Angličanky a mladého Senegalce). Na září se chystá fungl nové doplněné vydání tlusté blogoknihy -- Multikulti pindy jedný český mindy. Zrovna se pouštím do pokusu napsat novou knížku. Můžete mě kontaktovat na ivapekarkova@gmail.com