Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Naprším vám na karneval

Dnes K. dorazil z práce zmoklý jak slepice, ale šťastný jak blecha. "Šije a šije!" prohlásil česky slovy klasika a vítězně se šklebil. Byl přesvědčený, že jeho modlitby za déšť přispěly k neúspěchu třetího dne Nottinghillského karnevalu. Neúspěch se vnějškově projevuje tím, že na karneval dorazil jen zlomek lidí, co obyčejně, jen málokdo se v dešti stihl ožrat a zatím se ve zprávách neobjevila ani zmínka o rvačkách či přestřelkách, při nichž by někdo přišel k úhoně.

K. se posledního dne Karnevalu už léta bojí. Oslavující, už řádně rozjaření třídenním řáděním, zvracejí ve vlacích a na peróny, atakují zaměstnance londýnských drah – někdy pěstmi, jindy opileckými polibky --, jsou schopní deset minut držet nohu ve dveřích vlaku, aby souprava nemohla odjet a prostě musela počkat, až se na nástupiště dopotácí dva tucty jejich kámošů. Loni dva K.-ovi kolegové dostali přes hubu, protože dostatečně rychle neotevřeli turnikety a nevpustili dovnitř tlupu lidí bez lístků. A tak dále a tak podobně. Třetí den Karnevalu je prostě pro všechny lidi pracující v londýnské dopravě děs (včetně, jak jsem se přesvědčila, taxikářů, kteří se možná o chlup víc najezdí a naproplétají provozem, ale o mnoho víc si nevydělají).

Nottinghillský karneval se koná v Londýně vždycky koncem srpna už od roku 1966. První karneval tohoto druhu (Karibský karneval) se konal 30. ledna 1959 a byla prý to reakce na neuspokojivé mezirasové vztahy v Londýně – předchozí rok byl totiž rokem, kdy v Londýně došlo k prvním větším rasově motivovaným útokům.

I v Nottinghamském karnevalu hrají nejdůležitější úlohu Karibičané. Mnozí se na taneční představení v maskách, s péry na hlavě a oděvech velmi odvážného střihu i barev připravují dlouho dopředu. A pokud vás tyhle věci zajímají, je skutečně na co se dívat, byli jsme na Karnevalu třikrát a pokaždé jsme byli nadšení. Jeden den Karnevalu – vesměs neděle – je tradičně zasvěcený dětem a rodinám. Pondělí – dnešek – je zasvěcen dospělým. Nejsem si jistá, co to znamená – možná to, že si dospělí, když na ně děti nedohlížejí, dovolí mnohem víc ožrat. Výsledek už jsem popsala.

Karneval prý ročně naláká kolem milionu lidí – většina diváků je čistě bílá a právě tak i většina ožralů. V tomto Karneval skutečně plní svůj účel -- totiž tvořit most mezi rasami. Ožírá se tu do němoty Angličan vedle Senegalce, Barbadosan po boku turisty z Holandska. Dokonce občas i muslim vedle křesťana či ateisty. Jen kdyby potom, bez rozdílu barvy, národnosti, původu či náboženského vyznání neblili ve vlaku.

Na Karnevalu od roku 1987 zahynulo násilnou smrtí pět lidí – poslední v roce 2004. Ale skoro každý rok je někdo aspoň pobodaný nebo zmlácený. Při tak obrovském počtu návštěvníků se tohle asi uhlídat nedá a tu a tam si někdo na Karneval přijde vyřídit účty s nepřítelem, v naději, že se snadno ztratí v davu.

Podle K. se ten největší průšvih vždycky stane třetí den Karnevalu. A tak se skoro týden modlil, aby tohle pondělí pršelo.

Když jsme se ráno probudili do tmy a za okny padaly čůrky deště, zaradoval se, že ho Bůh vyslyšel. Jeho – anebo možná stovky a tisíce jiných, kteří se taky modlili za co největší slejvák. Znáte ten krásný americký výraz – "I don't want to rain on your parade but..." – doslova "nechci vám napršet na průvod, ale –". A vzápětí řeknete něco nepříjemného, co posluchači radost neudělá. Nejbližší český výraz, který mě napadá, je "nechci ti házet hračky do kanálu".

K. dnes naházel hračky do kanálu pár desítkám či stovkám tisíc lidí, kteří se těšili, jak se na Notting Hillu ožerou. Tím, že jim napršel na Karneval.

Nevím, jestli ho za to mám pochválit. Ale když on je tak šťastný! Každou chvíli vyhlédne z okna a spokojeně pronese svou roztomilou češtinou: "Šije a šije! A šije!"

Autor: Iva Pekárková | pondělí 25.8.2014 18:13 | karma článku: 31,45 | přečteno: 1875x
  • Další články autora

Iva Pekárková

Jak se K. stal mocným čarodějem

Bylo kouzelné slunečné ráno. K. se rozhodl, že zas jednou pojede do práce na kole. A protože tohle bylo poprvé, co po zimě vytáhl bicykl, dal si na cestu do severního Londýna dvě a půl hodiny. Nechtěl dorazit pozdě.

3.4.2017 v 8:35 | Karma: 40,30 | Přečteno: 6078x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Véééliká láska a na noze páska. Pravdivý příběh.

Co je v tomhle příběhu páska? Téhle pásce na kotníku se anglicky říká „tag“, česky náramek a je to zařízení, které vám přimontují na nohu, když něco provedete, aby mohli

14.3.2017 v 9:07 | Karma: 37,57 | Přečteno: 5155x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

O mezinárodní nezbytnosti profesionálních žen

Byl to malér. Jeremy, řidič soupravy londýnské nadzemní dráhy, najel s vlakem na odstavnou kolej, kde měl zůstat až do rána, a nevšiml si, že ve vagónu pořád sedí – nebo teda napůl leží – zapomenutý pasažér.

8.3.2017 v 9:04 | Karma: 39,00 | Přečteno: 4737x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Partyzánská Zahrádka ve Východním Penge

Zrovna zasvítilo sluníčko, a tak jsem si čekání na autobus krátila focením rozkvetlých sněženek, šafránů a narcisů, které jako zázrakem vyrašily na kousku země hned u zastávky. V tom okamžiku se ke mně přitočil chlapík

6.3.2017 v 9:12 | Karma: 34,60 | Přečteno: 2015x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Obejměte fobika (O strachu)

Byli dva. A zřejmě přišli nezávisle na sobě, i když teď seděli vedle sebe – vzadu, v té části kavárny, kam se mohli uchýlit lidé, které „beseda s autorem“ (mnou) nijak zvlášť nezajímala, a popíjet si tam skvělé kafe, aniž bych je

5.12.2016 v 8:30 | Karma: 34,92 | Přečteno: 2844x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

U Votic se srazila tři auta, ženu záchranáři letecky transportovali do Prahy

28. dubna 2024  15:57,  aktualizováno  16:33

U Votic na Benešovsku došlo k dopravní nehodě, havarovala zde tři osobní vozidla. Podle policie měl...

V Rakousku zemřel český turista, měl nehodu při jízdě na kajaku

28. dubna 2024  14:15,  aktualizováno  16:27

Při sobotní nehodě na kajaku nedaleko rakouské obce Scheffau zemřel 36letý Čech, uvedla rakouská...

Čína dokončuje „neviditelný“ bombardér. Máme lepší, nevzrušuje se Pentagon

28. dubna 2024  16:26

Číňané oznámili představení svého „neviditelného“ (stealth) bombardéru H-20. Pentagon to ale moc...

Trpí bolestmi, rok čekají na operaci zápěstí. V Česku dlouho chyběly umělé klouby

28. dubna 2024  16:25

V Česku dlouho chyběly umělé klouby do zápěstí. Pracovišť, která je dříve měnila, bylo v zemi jen...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 313
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7499x
Autorka knih, tlumočnice, barmanka, taxikářka na obou stranách silnice. Poslední vydané knížky: Levhartice (román), Beton (soubor povídek), Péra a perutě (můj první román v novém vydání), Postřehy z Londonistánu (blogokniha), Pečená zebra (román o černobílých vztazích v Česku). Na jařeo vyšlo nové vydání Slonů v soumraku (román o nerovné lásce starší Angličanky a mladého Senegalce). Na září se chystá fungl nové doplněné vydání tlusté blogoknihy -- Multikulti pindy jedný český mindy. Zrovna se pouštím do pokusu napsat novou knížku. Můžete mě kontaktovat na ivapekarkova@gmail.com