Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Případ uklízečky Vifi – pokračování

Čtvrteční zasedání mělo podle plánu trvat půldruhé hodiny, ale protáhlo se skoro na čtyři.  (Proto jsem taky už nestihla o něm podat zprávu na blogu.) Paní Vifi si opatřila advokátku – starší dámu, která celý život pracovala jako nezávislá sociální pracovnice a teď, když odešla na odpočinek, pomáhá zadarmo lidem, kteří ji potřebují.

Bessie, jak se nám představila, seděla těsně vedle Vifi – až nebezpečně blízko, podle toho, co jsme o Vifi slyšely --, a držela ji za loket. Byla mírná, působila bezmála plaše, ale vytáhla zbraň těžkého kalibru: diskriminaci. Paní Vifi je ubližováno hned na několika frontách: jako osobě narozené v cizině, jako ženě a jako staršímu člověku. Přihodila k tomu kulturní diskriminaci: paní Vifi pochází z kulturního prostředí, v němž jsou fyzické doteky běžné, není-liž pravda? obrátila se na mě.

Musela jsem uznat, že podle mých zkušeností je v Čechách skutečně běžnější než v Anglii, když jeden kolega sáhne na druhého.

Tak to šlo dál a dál,. Bessie mluvila tichým, laskavým hlasem, snažila se komisi přesvědčit, že si paní Vifi nezaslouží být vyhozená jen za to, že se v jejím chování projevuje výchova v jiném kulturním prostředí a tak dále. Výklad se táhl jak těsto na štrůdl a předkyně komise netrpělivě poposedávala. Nechtěla Bessii přerušovat, to se v kulturním prostředí těchhle zasedání prostě nedělá, a tak jí nezbylo, než počkat, až skončí. Pak řekla jen: "Děkuji Bessii za rozbor situace. Komise ale už učinila rozhodnutí."

Do vzniklého napjatého ticha se ozývalo jen Vifiino tlumené remcání.

"Chceme Vifi poskytnout tři měsíce zkušební doby. Nebývá to zvykem, pravda, protože na naší škole pracuje už osm let, a proto jsme za tím účelem připravily návrh nové pracovní smlouvy. Během těchto tří měsíců Vifi musí --" (následoval výčet všeho, co musí paní Vifi dodržet a co je, mezi námi, většině zaměstnanců jasné bez říkání: dostavovat se každý den včas do práce, uklízet v učebnách, které jsou zrovna prázdné, odcházet nanejvýš půl hodiny po skončení pracovní doby) "-- a nesmí --" (následoval výčet věcí, které by, mezi námi, většině zaměstnanců ani na mysl nepřišly: nevyrábět kolegům při pozdravu modřiny na hrudi, nesahat na prsa ženám a na zadnice ani ženám, ani mužům, nebloumat po budově ani pozemku školy v době, kdy tam nemá co dělat, a nenahlížet do místností, v nichž zrovna někdo zasedá). Tohle musí paní Vifi dodržovat od tohoto okamžiku až do 26. září. Pokud na ni během této doby budou další stížnosti, bude bez dalších jednání propuštěna.

Vifi pořád cosi brumlala, ale Bessie byla s výsledkem nadmíru spokojená. "Nepropustí vás!" opakovala jí znovu a znovu. "Dostala jste šanci!"

Pak následovala pozoruhodná půlhodinka, během níž Bessie dělala figuranta a paní Vifi se na ní učila, jak neobjímat lidi, jak je nebrat za prsa a neštípat do zadnice. Bylo to k popukání – i přísné ředitelce škubalo v koutcích. Bessie, střízlivá Angličanka, pro kterou tohle ochmatávání muselo být hotové utrpení, volala: "Vidíte, jiná kultura! My Angličané si musíme na jiné kultury zvyknout! Otevřít se jim, nepohrdat!"

Takže vlastně všechno dobře dopadlo. Paní Vifi dostane šanci začít znova – a snad si tentokrát dá lepší pozor. Teda doufám... ale pochybuju. Když jsme, celí zničení, ze zasedačky odcházeli, paní Vifi se po mně místo poděkování vrhla a sevřela mě dobře na minutu v medvědím objetí, načež mě těžkou rukou opakovaně pleskala po zádech. Radši jsem se nekoukla, ale vůbec bych se nedivila, kdybych měla na rameni modřinu.

Autor: Iva Pekárková | pátek 27.6.2014 10:29 | karma článku: 31,68 | přečteno: 2718x
  • Další články autora

Iva Pekárková

Jak se K. stal mocným čarodějem

Bylo kouzelné slunečné ráno. K. se rozhodl, že zas jednou pojede do práce na kole. A protože tohle bylo poprvé, co po zimě vytáhl bicykl, dal si na cestu do severního Londýna dvě a půl hodiny. Nechtěl dorazit pozdě.

3.4.2017 v 8:35 | Karma: 40,30 | Přečteno: 6078x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Véééliká láska a na noze páska. Pravdivý příběh.

Co je v tomhle příběhu páska? Téhle pásce na kotníku se anglicky říká „tag“, česky náramek a je to zařízení, které vám přimontují na nohu, když něco provedete, aby mohli

14.3.2017 v 9:07 | Karma: 37,57 | Přečteno: 5155x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

O mezinárodní nezbytnosti profesionálních žen

Byl to malér. Jeremy, řidič soupravy londýnské nadzemní dráhy, najel s vlakem na odstavnou kolej, kde měl zůstat až do rána, a nevšiml si, že ve vagónu pořád sedí – nebo teda napůl leží – zapomenutý pasažér.

8.3.2017 v 9:04 | Karma: 39,00 | Přečteno: 4737x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Partyzánská Zahrádka ve Východním Penge

Zrovna zasvítilo sluníčko, a tak jsem si čekání na autobus krátila focením rozkvetlých sněženek, šafránů a narcisů, které jako zázrakem vyrašily na kousku země hned u zastávky. V tom okamžiku se ke mně přitočil chlapík

6.3.2017 v 9:12 | Karma: 34,60 | Přečteno: 2015x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Obejměte fobika (O strachu)

Byli dva. A zřejmě přišli nezávisle na sobě, i když teď seděli vedle sebe – vzadu, v té části kavárny, kam se mohli uchýlit lidé, které „beseda s autorem“ (mnou) nijak zvlášť nezajímala, a popíjet si tam skvělé kafe, aniž bych je

5.12.2016 v 8:30 | Karma: 34,92 | Přečteno: 2844x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 313
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7499x
Autorka knih, tlumočnice, barmanka, taxikářka na obou stranách silnice. Poslední vydané knížky: Levhartice (román), Beton (soubor povídek), Péra a perutě (můj první román v novém vydání), Postřehy z Londonistánu (blogokniha), Pečená zebra (román o černobílých vztazích v Česku). Na jařeo vyšlo nové vydání Slonů v soumraku (román o nerovné lásce starší Angličanky a mladého Senegalce). Na září se chystá fungl nové doplněné vydání tlusté blogoknihy -- Multikulti pindy jedný český mindy. Zrovna se pouštím do pokusu napsat novou knížku. Můžete mě kontaktovat na ivapekarkova@gmail.com