Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ženská za volantem, Jamajčan Kláda a jak propaguju turistiku...

Aneb Z deníku londýnské taxikářky 3. Taxikaření je mužský džob. Teda takhle by to v Londýně nikdo neřekl, to by vyznělo, jako že v tomhle povolání ženská nemá co pohledávat, a to si dnes už vážně nikdo nedovolí (a nejspíš ani nemyslí). Je to mužský džob v tom smyslu, že se jím živí hlavně chlapi. Proč ne ženské?

To vážně nevím. Každá – každá! – společnost s pravomocí operátora minicabů, do které jsem kdy strčila hlavu, začala doslova slintat blahem, jakmile jsem se zmínila, že sháním práci jako řidička.

Loni v červnu pořádal tehdejší primátor Londýna Ken Livingstone na radnici mejdan „pro ženy v netradičních zaměstnáních“ – tedy policistky, hasičky (existuje vůbec v češtině tohle slovo?) a především řidičky. Byl tam nespočet řidiček autobusů, několik řidiček náklaďáků, dvě nebo tři řidičky černých taxíků (ani jednu by neuvezl moped...) a, pokud vím, jediná řidička minicabů, já. Pivo a víno teklo proudem, jednohubky ušly. Diskutovalo se o tom, jak přilákat do podobných zaměstnání více žen a nebělochů. Padlo záhadné číslo 38 – až prý bude v každém povolání třicet osm procent žen a nebělochů (teda „women and minorities“, žádný elegantní překlad mě nenapadá), bude na světě dobře.

Za volantem černých taxíků je údajně možné potkat kolem 400 žen, řidiček minicabů, aspoň těch legálních, je dnes okolo 30. Představitelé města by si přáli, aby jich bylo víc a víc.

Především tady jde o bezpečnost – tedy ne taxikářek, zákaznic. Už delší dobu se tvrdí, že nejméně jedna žena měsíčně je znásilněna ilegálním (ale občas i legálním) taxikářem. Když budou taxikařit tvorové se dvěma chromozomy X, k ničemu podobnému docházet nebude. Jeden čas po městě jezdily „černé“ taxíky natřené na růžovo – znamení, že řídí žena. Není třeba nikomu vykládat, co ta romantická barva cynikům připomínala. Kromě toho i ženy-řidičky musejí dbát na svou bezpečnost, není vždy moudré hlásat do daleka, že patříte k něžnějšímu pohlaví. Ženy-taxikářky by barvu svých ořů nejspíš zase změnily, ani kdyby se pro ně v Londýně neujal výraz „pussy hack“.

Většina mých zákaznic se rozzáří, když vidí za volantem „dámu“. Některé mi radostně sdělují, jak je to skvělé, aspoň je na cestě k domovu nebude nikdo obtěžovat. Obvykle odpovídám, že se vážně není čeho bát, mé lesbické období dávno pominulo. Jen jednu obzvlášť vyděšenou jsem – v legraci – popadla za koleno. Zasmála se. Kdyby něco takového provedl kterýkoli z mých kolegů, nejspíš by se rozplakala hrůzou.

Být ženská je prostě paráda. Zejména když se stane tohle:
Do auta mi nastoupí Jamajčan. Jak se jmenuje, to nevím, a protože se kolem mě teď vyskytuje hodně Jamajčanů, dovolím si mu dát přezdívku. Jamajčan Kláda.

Kláda je pořádný kus chlapa. Uvelebí se na předním sedadle, které si odsune dozadu, jak nejdál to jde, ale i tak se kolenem dotýká řadicí páky. Zatímco si povídáme, beru za páku co nejopatrněji, jemně ji posunuju sem a tam, abych mu na to koleno nemusela chmatat.

Leč co se nestane? Když motýlím pohybem přeřazuju z jedničky na dvojku, smekne se mi ruka a sjede... ne k jeho kolenu, ale do půlky stehna.

Dámy (a pánové), ty pomluvy jsou pravda. Až do půli stehna totiž dosahoval Kládův... víte co. Nosil ho v pravé nohavici a já, jak jsem byla připravená sevřít v dlani řadicí páku, sevřela jsem něco jiného.
Vidíte, jak se vyplatí být ženská?

Zatímco jsem rudla a omlouvala se, pronesl Kláda památnou větu: „No, neznám zvyklosti v České republice, ale zaručeně ji musím navštívit.“

 

Autor: Iva Pekárková | čtvrtek 29.5.2008 22:02 | karma článku: 36,36 | přečteno: 3772x
  • Další články autora

Iva Pekárková

Jak se K. stal mocným čarodějem

Bylo kouzelné slunečné ráno. K. se rozhodl, že zas jednou pojede do práce na kole. A protože tohle bylo poprvé, co po zimě vytáhl bicykl, dal si na cestu do severního Londýna dvě a půl hodiny. Nechtěl dorazit pozdě.

3.4.2017 v 8:35 | Karma: 40,30 | Přečteno: 6078x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Véééliká láska a na noze páska. Pravdivý příběh.

Co je v tomhle příběhu páska? Téhle pásce na kotníku se anglicky říká „tag“, česky náramek a je to zařízení, které vám přimontují na nohu, když něco provedete, aby mohli

14.3.2017 v 9:07 | Karma: 37,57 | Přečteno: 5155x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

O mezinárodní nezbytnosti profesionálních žen

Byl to malér. Jeremy, řidič soupravy londýnské nadzemní dráhy, najel s vlakem na odstavnou kolej, kde měl zůstat až do rána, a nevšiml si, že ve vagónu pořád sedí – nebo teda napůl leží – zapomenutý pasažér.

8.3.2017 v 9:04 | Karma: 39,00 | Přečteno: 4737x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Partyzánská Zahrádka ve Východním Penge

Zrovna zasvítilo sluníčko, a tak jsem si čekání na autobus krátila focením rozkvetlých sněženek, šafránů a narcisů, které jako zázrakem vyrašily na kousku země hned u zastávky. V tom okamžiku se ke mně přitočil chlapík

6.3.2017 v 9:12 | Karma: 34,60 | Přečteno: 2015x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Obejměte fobika (O strachu)

Byli dva. A zřejmě přišli nezávisle na sobě, i když teď seděli vedle sebe – vzadu, v té části kavárny, kam se mohli uchýlit lidé, které „beseda s autorem“ (mnou) nijak zvlášť nezajímala, a popíjet si tam skvělé kafe, aniž bych je

5.12.2016 v 8:30 | Karma: 34,92 | Přečteno: 2844x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Finský vládní poslanec se opil a vystřelil. Ponese následky, vzkázala šéfka strany

27. dubna 2024  14:23

Finský poslanec z krajně pravicové Strany Finů, která je součástí nynější vlády, se v pátek zapletl...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

  • Počet článků 313
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7499x
Autorka knih, tlumočnice, barmanka, taxikářka na obou stranách silnice. Poslední vydané knížky: Levhartice (román), Beton (soubor povídek), Péra a perutě (můj první román v novém vydání), Postřehy z Londonistánu (blogokniha), Pečená zebra (román o černobílých vztazích v Česku). Na jařeo vyšlo nové vydání Slonů v soumraku (román o nerovné lásce starší Angličanky a mladého Senegalce). Na září se chystá fungl nové doplněné vydání tlusté blogoknihy -- Multikulti pindy jedný český mindy. Zrovna se pouštím do pokusu napsat novou knížku. Můžete mě kontaktovat na ivapekarkova@gmail.com